Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια διαμηνύει η Ρωσία
Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια: Σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας και της παραβατικότητας που συνεχίζει να επιδεικνύει κλιμακώνοντας συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνει η Ρωσία, η οποία δια της πρεσβείας της στην Αθήνα διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα στο μήνυμά της μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα τονίζει ότι η Ρωσία θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Ειδικότερα η ανάρτηση της πρεσβείας αναφέρει τα εξής: “Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών” αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας ταυτόχρονα: “Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο”.
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
2/2
Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
Γεραπετρίτης: Στα έξι και όχι στα 12 μίλια η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας
Οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα «έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στη νέα έξοδο του «Oruc Reis» για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.
Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια». Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση στο Ιόνιο) αλλά και στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία σε μια πλειοδοσία υπερπατριωτισμού, είπε ότι η «κόκκινη γραμμή» πρέπει να είναι τα 12 μίλια, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια, που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά».
Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας
Οπως είπε χαρακτηριστικά, η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας αγώνας δρόμου που θέλει στρατηγική. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα περιθώριο προς τη Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, ώστε να προσέλθει στις συζητήσεις και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αναβάθμιση της επιχειρησιακής θέσης της Ελλάδος. Απεδείχθη στο Ανατολικό Αιγαίο, απεδείχθη στη Μεσόγειο», υπογράμμισε.
Υπογράμμισε δε πως «το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας βρίσκεται πάντοτε δυνητικά στο τραπέζι. Αφήνουμε ένα παράθυρο στη διαμεσολάβηση, εμείς είμαστε πάντοτε με τη γνήσια συζήτηση και με το διεθνές δίκαιο, απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχθούμε».
https://www.youtube.com/watch?v=PgEiNhqhfAE