Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αναστολές ποινών – Χρυσή Αυγή: Τα επιχειρήματα των καταδικασθέντων
ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ

Αναστολές ποινών – Χρυσή Αυγή: Τα επιχειρήματα των καταδικασθέντων

Αναστολές ποινών - Χρυσή Αυγή: Με ατάκες όπως «ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες και πεϊνιρλί», «ο Αλεξόπουλος είναι ζωέμπορος», «η ΧΑ δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο», η υπεράσπιση των καταδικασθέντων - «Ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο» είπε ο Κασιδιάρης

Αναστολές ποινών – Χρυσή Αυγή: Λίγο πριν τις 11 το πρωί ξεκίνησε την Παρασκευή η δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης (έξω από το Εφετείο), ενώ στο δικαστήριο τοποθετούνται οι συνήγοροι της υπεράσπισης και ζητούν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στους εντολείς τους. Χαρακτηριστικά, ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβληθηκε στους εντολείς του, ο δικηγόρος των Δ. Αγριογιάννη και Κων.Παπαδόπουλου υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί  με μεγαλύτερη ποινή να παίρνουν αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά χρόνια […] Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, η υπεράσπισή του είπε στη δίκη: «Ο Αλεξόπουλος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του». Η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα επισήμανε ότι ήδη έχει βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε η συνήγορός του. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες -ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης- οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η κατάθεση του Ηλία Κασιδίαρη

«Ήρθα να υποβάλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου» ξεκίνησε ο Ηλίας Κασιδιάρης και συνέχισε: «Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος, ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν την πάρω, δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να ξεκινήσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή».

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη που, όπως είπε, θα υποστεί, εξήγησε: «Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή, χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό… Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο». «Μην μου στέρησετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος» .

Τι επικαλούνται οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι, αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών. Ο συνήγορος του Αντ. Γρέγου ζήτησε από το δικαστήριο «βραχιολάκι» για τον εντολέα της. Μάλιστα, ζήτησε ο καταδικασθείς να έχει δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. Ακόμη, ο συνήγορος επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους, εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν οδηγηθεί στη φυλακή. Η υπεράσπιση Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της. Υποστήριξε ότι η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου έζησε σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγό της και στο φαρμακείο. Αργότερα, της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές το μήνα.

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση Ζαρούλια και προσέθεσε: «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή, προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορουμένου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση… Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίαου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς». Ο δικηγόρος του Πολ. Ζησιμόπουλου υποστήριξε πως ο εντολέας του δεν είναι φυγόποινος. «Έχει ένα παιδί 10 χρόνων, το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγός του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα, αν μπει φυλακή, θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο» είπε, μεταξύ άλλων.

Αγώνας για να μην οδηγηθούν στις φυλακές

Οι  καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δίνουν αγώνα για να μην οδηγηθούν στη φυλακή και η όλη διαδικασία βρίσκεται μια «ανάσα» πριν κριθεί το ζήτημα των αναστολών στην εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν. Οι δικαστές πριν λάβουν την τόσο σημαντική αυτή απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή, θα πρέπει να ακούσουν τις καταθέσεις μαρτύρων που καλεί η πλευρά της υπεράσπισης, τους δικηγόρους υπεράσπισης αλλά και την εισαγγελέα της έδρας. Μάλιστα, μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Στην συνέχεια, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να ανακοινώσει την τελική απόφασή του επί των αναστολών των ποινών, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου διεξάγεται η διαδικασία, εκτός από τον Μπαρμπαρούση εμφανίστηκαν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η παρουσία, πάντως, των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών χθες στο δικαστήριο έπειτα από τόσα χρόνια που διαρκεί η δίκη μάλλον προκάλεσε την ενόχληση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία είπε στον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση όταν εκείνος την ρώτησε αν μπορεί να αποχωρήσει από το δικαστήριο: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…».

Τι είπε στην κατάθεσή του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση

Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα πρόβατα, τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας» ενώ ο ανιψιός του Νίκου Κούζηλου είπε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής, έχει ανήλικο παιδί». Σήμερα, στο δικαστήριο αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων που προτείνει η πλευρά της υπεράσπισης στην προσπάθειά της να πείσει την έδρα να χορηγήσει αναστολές στις ποινές που επέβαλλε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Στο δικαστήριο αναμένεται δε να τοποθετηθούν και να καταθέσουν μάρτυρες και συνήγοροι για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, κ.ά.

Παραμένει πάντως άγνωστο τι θα γίνει όταν η διαδικασία των καταθέσεων και των αγορεύσεων επί των αναστολών ολοκληρωθεί. Και αυτό καθώς ουδείς γνωρίζει αν η εισαγγελέας της έδρας θα αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών κατά την σημερινή συνεδρίαση ή θα ζητήσει διακοπή της δίκης για την ερχόμενη Δεύτερα ενδεχομένως ώστε να έχει τον χρόνο για να προετοιμαστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις