Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκία: Δύναμη Δέλτα, ο “τρόμος” των γειτόνων
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκία: Δύναμη Δέλτα, ο “τρόμος” των γειτόνων

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκία: Στις μεγάλες ασκήσεις ετοιμότητας που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος ο ρόλος τους, ενώ όλοι συναινούν στην ανάγκη επιπλέον αύξησης της δύναμης πυρός σε ό,τι αφορά στον οπλισμό και τα διαθέσιμα μέσα που τους παρέχονται.

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκία: Εδώ και αρκετούς μήνες, που η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, όλο το στράτευμα είναι σε εγρήγορση. Βέβαια, ο βαθμός ετοιμότητας δεν είναι ο ίδιος για όλους. Μία από τις ομάδες που κάνουν την Τουρκία να τρέμει μόνο στο άκουσμα της, είναι η Δύναμη Δέλτα. Πρόκειται για μία διακλαδική δύναμη με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή από μονάδες επιφάνειας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό της ευελιξίας της συγκεκριμένης δύναμης είναι πως η δομή μεταβάλλεται αναλόγως της τακτικής κατάστασης και είναι ειδικής σύνθεσης.

Στη Δέλτα υπάγονται:

Η μοίρα αμφιβίων καταδρομών Ζ ΜΑΚ

Πρόκειται για τη μονάδα φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μήνες μετά την κρίση των Ιμίων. Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ με επάνδρωση 100%. Η  κύρια αποστολή της μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, νησίδων και μικρών νήσων.

Ειδικό τμήμα αλεξιπτωτιστών ΕΤΑ

Το ΕΤΑΑ αποτελεί την ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχής προετοιμασία, ενώ βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις κρητικές περιοχές και είναι… αόρατη. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και φτάνει πάντα πρώτα για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε απειλή

Η διοίκηση υποβρυχίων καταστροφών ΔΥΚ

Το 575 Τάγμα Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

2 – 3 Φρεγάτες της διοίκησης φρεγατών του ΠΝ

2 αρματαγωγά η πλοία ταχείας μεταφοράς της ΔΑΔ

1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ

Στη δύναμη Δέλτα ανήκει και ο λόχος άμεσης επέμβασης της Β μοίρας αλεξιπτωτιστών.

Η γέννηση της Δύναμης Δέλτα

Τον Νοέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας, με το όνομα Διακλαδικός Σχηματισμός Άμεσης Αντίδρασης. Ήταν ο προάγγελος της σημερινής Διακλαδικής Δύναμης Δέλτα, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι οι Ειδικές Δυνάμεις. Στη δεκαετία που ακολούθησε υπήρξαν πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μορφή αυτής της επίλεκτης ομάδας.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Δύναμη Δέλτα εξελίχθηκε μέσα από τη συμμετοχή σε μια σειρά ασκήσεων σε αυτό που είναι σήμερα. Απέκτησε τον χαρακτήρα, την δυναμική και την ταχύτητα που οφείλει να έχει κάθε δύναμη άμεσης επέμβασης. Και το άμεσης εδώ δεν είναι σχήμα λόγου. Σε “ήρεμες” περιόδους πρέπει μέσα σε 4 ώρες οι άντρες που ανήκουν στην Δύναμη Δέλτα (και βρίσκονται σε διάφορες μονάδες) να έχουν συγκροτηθεί σε μια γροθιά και να είναι έτοιμοι για να ριχτούν στη μάχη. Το τελευταίο διάστημα, ο χρόνος αντίδρασης έχει πέσει στο μισό. Σε δύο ώρες, όσο κρατάει ένα ποδοσφαιρικό ματς με παράταση, εκείνοι είναι στη διάθεση των αρχηγών τους και έτοιμοι για όλα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επιχειρησιακά αυτοί οι άντρες αποτελούν την πρώτη γραμμή. Είναι εκείνοι που θα βρεθούν στην καρδιά των γεγονότων πριν καν οι συνάδελφοί τους στις συμβατικές μονάδες αντιληφθούν πως έχει συμβεί κάποιο επεισόδιο.

Το πεδίο δράσης

Δυνητικά, πεδίο δράσης της Δύναμης Δέλτα είναι κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας. Όπου απαιτήσουν οι ανάγκες. Μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση αιφνίδιας κίνησης αντιπάλων εντός των συνόρων ή η αποτρεπτικού χαρακτήρα παρουσία τους, εάν υπάρξει πληροφορία για ενδεχόμενο τέτοιας. Επομένως, μέσα σε αυτό το δίωρο από τη λήψη του σήματος, οι άνδρες της πρέπει να είναι έτοιμοι να πέσουν με αλεξίπτωτα, να κάνουν απόβαση σε ένα νησί, να βρεθούν πίσω από τις εχθρικές δυνάμεις ή να διεξάγουν ανορθόδοξο πόλεμο. Και όλα αυτά με τη συνδρομή ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου Σινούκ ή Χιούι, των επιθετικών «ινδιάνων» τύπου Απάτσι ή με την κάλυψη των F-16.

Δείτε ακόμη
Το «ευχαριστώ» του ΓΓ Εθνικής Άμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Θρίλερ με τα ελληνικά υποβρύχια – “Τα βρήκαμε” λένε οι Τούρκοι
«ΝΕΜΕΣΙΣ 2020»: Δυναμική απάντηση στην Άγκυρα, “τείχος” στη Λευκωσία
Ελληνοτουρκικά: Ποιες ηλικίες θα κληθούν σε ενδεχόμενο επιστράτευσης
Τρίτος γενικός συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις – Οι εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις