Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής 2020 – Τουρκία: “Τελευταίο” μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν
"ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ" ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σύνοδος Κορυφής 2020 – Τουρκία: “Τελευταίο” μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν

Σύνοδος Κορυφής 2020 - Τουρκία: Ξεκάθαρος ο Γάλλος πρόεδρος υπέρ των ελληνικών θέσεων: «Εκφράσαμε ξανά την στήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Την βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μία επιδείνωση της κατάστασης», είπε για την Τουρκία ο Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής 2020 – Τουρκία: Ξεκάθαρη θέση στήριξης των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πήρε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, ο κ.Μακρόν είπε:

Επανήλθαμε στο θέμα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου και κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο. Αλλά συμπέρασμά μας είναι ότι μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου (η Τουρκία αποφάσισε να συνεχίσει με τις ίδιες μεθόδους και συνεπώς εκφράσαμε ξανά την στήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, τη βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μία επιδείνωση της κατάστασης.

Επί αυτού του θέματος θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Μισέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

«Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Μισέλ.

Σύνοδος Κορυφής: Αποδοκιμάζονται οι νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Κατά τα λοιπά, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, συμπεριλήφθηκε η τουρκική προκλητικότητα. «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ και συνεχίζεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Για το εμπάργκο όπλων

Παρότι στην πρώτη του έκδοση το κείμενο συμπερασμάτων έκανε αναφορά για εμπάργκο όπλων, στη συνέχεια η αναφορά αφαιρέθηκε από το νέο κείμενο που υιοθετήθηκε. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη αναφορά τονιζόταν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, έχει επίσης «αμβλυνθεί» η γλώσσα σε σύγκριση με ένα αρχικό σχέδιο στο οποίο δόθηκε στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruç Reis από τα ελληνικά ύδατα. Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συζήτησαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

Μητσοτάκης: Θέσαμε ζήτημα για εμπάργκο όπλων

«Ζητήσαμε την ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, όπως είπε έθεσε ακόμα ένα ζήτημα. Υπενθύμισε ότι «σε προηγούμενες αποφάσεις Συνόδων για την τουρκική επιθετικότητα στην Τουρκία υπήρχε αναφορά για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα. Θα ήταν ένδειξη αλληλεγγύης είτε ως ΕΕ είτε μεμονωμένα από κάθε κράτος να ακολουθήσουν έναν τέτοιο δρόμο».

Μέρκελ: Συμφωνήσαμε πως οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν περεταίρω τις εντάσεις

«Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήσαμε πως οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία είναι επωφελής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Άγκυρα. Όσον αφορά στο Brexit, υπογράμμισε ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Βρετανία θέλουν μια συμφωνία «με κάθε κόστος». «Όσον αφορά στην ΕΕ και σε εμένα προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε και εναλλακτικές», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις