Δένδιας Αρμενία: Στο σημείο να χαρακτηρίσουν πρόκληση την κίνηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ερεβάν, έφθασε η τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, για «πρόκληση» έκανε λόγο η Yeni Safak γράφοντας ούτε λίγο ούτε πολύ οτι η κίνηση αυτή δημιουργεί νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πριν το επίσημο πρόγραμμα και τις συναντήσεις του με τους Αρμενίους Αξιωματούχους ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.
Στη συνέχεια αναχώρησε για την εδρα της αρμενικής κυβέρνησης όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Να σημειωθεί μόλις πριν λίγες ώρες η Τουρκία είχε υποβάλλει τον Νίκο Δένδια και την ελληνική διπλωματική αποστολή που είχε επισκεφθεί το Ιράκ, σε ένα απίστευτο καψώνι, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν κύκλους στον αέρα με το κυβερνητικό αεροσκάφος επί 20 λεπτά.
Ο Δένδιας στην Αρμενία: «Επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των λαών μας»
Με τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο, Αρμέν Σαρκισιάν και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν (Nikol Pashinyan), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ερεβάν. «Έγινα δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν.Pashinyan, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επίσης, επί τάπητος βρέθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αρμενίας και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως γνωστοποιείται με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών. Περαιτέρω γίνεται γνωστό πως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Αρμένιο ομόλογό του ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Αρμενίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδας – Αρμενίας, οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ – Αρμενίας.