Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Αυξάνει την πίεση ο Μητσοτάκης
ΤΡΕΙΣ NAVTEX Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Αυξάνει την πίεση ο Μητσοτάκης

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Η Σύνοδος Κορυφής δεν είχε κυρώσεις για την Τουρκία, κάτι που είχε προεξοφληθεί πολύ νωρίς, η Ελλάδα όμως θέτοντας το εμπάργκο όπλων στην ατζέντα των υπό συζήτηση κυρώσεων πρόσθεσε άλλο ένα μέσο πίεσης προς την Άγκυρα.

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Ευνοϊκής υποδοχής από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξης από τον γαλλογερμανικό άξονα έτυχε η πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το κλίμα αναξιοπιστίας που υπάρχει για την Τουρκία τόσο στην ηγεσία της Ε.Ε όσο και μεταξύ των κρατών-μελών, αποφάσισε να θέσει ευθέως το θέμα του εμπάργκο όπλων ενώπιον των ηγετών στη Σύνοδο, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα πονέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι αμφισβητεί την γεωπολιτική του ισχύ και μάλιστα σε μια στιγμή, κατά την οποία έχει ανοίξει μέτωπα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι τη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό αυτό το πρίσμα εμπλουτίζεται με ένα ακόμα ισχυρό όπλο η σειρά μέτρων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για να επιβληθούν στην Τουρκία εφόσον το αποφασίσει η Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπάργκο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και μάλιστα δίνοντας προθεσμία τριών εβδομάδων προς την Άγκυρα να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά της. Κι αυτό γιατί έχει ήδη προσδιοριστεί η έκτακτη Σύνοδος του Βερολίνου τον Νοέμβριο. Άρα μέχρι τότε η Ε.Ε θα παρακολουθεί στενά την Τουρκία, πώς θα συμπεριφέρεται και αναλόγως θα κινηθεί.

Η πρόταση Μητσοτάκη θορύβησε την Άγκυρα

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την στιγμή που έγινε γνωστή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Άγκυρα και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε όχι μία αλλά τρείς Navtex. Πρόκειται για δύο ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αιγαίο (19-21 Οκτωβρίου) και μία στη Μεσόγειο (22 -23) Οκτωβρίου. “Η Ε.Ε θα πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται δίχως όρους “στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς” απειλώντας ότι δε θα περάσει η χρήση απειλητικής γλώσσας κατά της Τουρκίας” δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Με αυτή την κίνηση ο Ταγίπ Ερντογάν βγάζει ουσιαστικά όλο τον τουρκικό στόλο στην ανατολική Μεσόγειο, αν συνυπολογίσουμε και τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος “OrucReis” και το πλωτό γεωτρύπανο “Kanuni”. Η Άγκυρα εξακολουθεί να τραβά στο σχοινί των προκλήσεων καθώς βλέπει να μην έχει καμία συνέπεια από την Ε.Ε που εξακολουθεί να μένει στις προειδοποιήσεις και τα ευχολόγια.

Επόμενος σταθμός το Βερολίνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφεραν να βάλουν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής τις νέες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας κάτι το οποίο καταγράφηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων, ωστόσο δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία προκειμένου να έρθει πιο κοντά χρονικά η ενεργοποίηση των κυρώσεων. Η επιθετική στάση της Τουρκίας δείχνει πως ο Δεκέμβριος, όταν και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι “27” για το επίμαχο ζήτημα, μοιάζει μακρινός.

Πιθανότατα θα υπάρξει μία ακόμη ευκαιρία για την χώρα μας να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Βερολίνο. Μπορεί οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο να μην είναι στην ατζέντα, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν νέα δεδομένα τότε θα το βάλει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός, όπως έπραξε και χθες. “Να μην αμφισβητεί κανείς ότι η Ευρώπη έχει την αποφασιστικότητα, εφόσον οι Τουρκία συνεχίσει σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Και τα μέτρα αυτά θα είναι επώδυνα, δεν θα είναι συμβολικά”.

Γλίτωσε τις κυρώσεις από την Ε.Ε όχι από τις ΗΠΑ

Οι πληροφορίες πως η Τουρκία εκτόξευσε στην Μαύρη Θάλασσα τρεις πυραύλους S-400 προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει σε ανακοίνωση του πως αν επιβεβαιωθούν, η Άγκυρα θα υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τους S-400 διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα εναντίον της. “Ήμασταν ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα” αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι ενδεικτικό για την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως ένας από τους λόγους της πρόσφατης επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας ήταν επειδή πληροφορήθηκε πως η Άγκυρα ενεργοποίησε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα για να εντοπίσει τα ελληνικά F16 που μετείχαν σε κοινή άσκηση με την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τα Βαρώσια. Ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε “βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση”, τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

https://www.youtube.com/watch?v=ChJ-J8Bvi5M

Τούρκος αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Πιθανό το θερμό επεισόδιο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές

“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, ακόμη κι αυτό ενός πολεμικού επεισοδίου μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές, λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο αυτοεξόριστος Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ. Ο αρχισυντάκτης της Άχβαλ Νιουζ που θεωρείται μια από τις πιο έγκυρες πηγές ενημέρωσης κι ανάλυσης στα τεκταινόμενα της σημερινής Τουρκίας εξηγεί πως η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβληθεί στον Ερντογάν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Τούρκο Πρόεδρο.

Θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από την πλευρά του Ερντογάν;

«Τα πάντα είναι ανοιχτά. Θεωρώ ότι όλες οι επιλογές είναι επάνω στο τραπέζι, διότι όσο μεγαλώνει η κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας οδηγεί το σύστημα εξουσίας της και της ιδεολογίας της αυτής καθεαυτής προς τα εκεί. Η εσωτερική της λογική πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι κομμάτι των επιλογών, γιατί χρειάζεται ένα πολεμικό συμβάν στο τέλος της ημέρας αν αυτό είναι εφικτό. Διότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο, τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν από το 48% περίπου στο 52-53%. Οπότε βλέπει αποτελέσματα από αυτή την τακτική κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, παίζοντάς τα “όλα για όλα”. Κάπως σαν να τζογάρει, που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους σύγκρουση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη.

Κατανοητό αυτό που λέτε. Υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό, ίσως οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί που θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποια επιρροή επάνω στον Ερντογάν αυτή τη στιγμή;

Κάτω από κανονικές συνθήκες θα βλέπαμε πολύ πιο αποφασιστικές αντιδράσεις σε τέτοιες αλυτρωτικές και επεκτατικές κινήσεις, που έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο σε πολλές περιοχές. Όμως ο κόσμος περνάει μια πάρα πολύ ευαίσθητη φάση αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι οι Αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου μας λένε πως η περίοδος που απομένει μέχρι να τελειώσει ο Οκτώβριος μέχρι ακόμη και την περίοδο που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, τους μήνες Νοέμβριο μέχρι την ορκωμοσία του Ιανουαρίου θα είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Νομίζω πως ο μόνος μηχανισμός ή δύναμη που υπάρχει και θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την κρίση είναι ακόμη οι ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα μεγάλο στρατιωτικό πλοίο αγκυροβολημένο στη Σούδα, το οποίο είναι κι ένας λόγος για αυτή την σπασμωδική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Και βέβαια η ασυνήθιστα σκληρή δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στην Τουρκία τις προηγούμενες μέρες που μιλά για σχεδιασμένες προκλήσεις, δείχνοντας την Άγκυρα, λέει πολλά νομίζω για μια ενδεχόμενη παρέμβαση σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση.

Οι πιθανές Ευρωπαϊκές κυρώσεις, θεωρούνται αξιόπιστη απειλή κατά της Τουρκικής οικονομίας ή όχι;

Νομίζω πως οι προσδοκίες είναι πως σε περίπτωση που αυτές έρθουν, θα τις “πουλήσουμε” στο εσωτερικό μας ακροατήριο προς όφελος του κέντρου εξουσίας Ερντογάν-Μπαχτσελί. Η τακτική των δυο πλευρών θα πάει ως εξής: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες και η ΕΕ θα προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις για όσο διάστημα αυτό είναι εφικτό. Το παιχνίδι όπως πάντα αφορά το να κερδίσεις χρόνο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και τις Αμερικανικές εκλογές. Αν αλλάξουν τα πράγματα, τότε θα αλλάξει και το διακύβευμα. Και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, τότε θα δούμε κάτι διαφορετικό, μια καινούρια κουρτίνα σε ένα νέο έργο πρόκειται να ανοίξει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις