Όρουτς ρέις τώρα: Πότε θα πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εμποδίσουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που πλέει για πέμπτη ημέρα ανοιχτά του Καστελόριζου
Όρουτς ρέις τώρα: Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ακριτικού νησιού. Το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας σε κοντινότερη απόσταση από τις ελληνικές ακτές προκαλεί πολιτικούς διιστάμενες απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική «κόκκινη γραμμή». Πότε θα πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εμποδίσουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο; Όταν αυτό προσεγγίσει σε απόσταση 6 ή 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές; Aπαντώντας σε ερώτηση του Open, o πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ
«Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ». Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας σε μία νέα παρέμβασή του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση καλώντας την να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά ύδατα νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ως την μόνη ασφαλή μέθοδο «για να μην εμπλακούμε σε σύγκρουση». «Το δικαίωμά σου να επεκτείνεις τα ναυτικά σου μίλια στα 12, δεν στο ορίζει κανένας τρίτος», είπε χαρακτηριστικά.
Ελληνοτουρκικά: Προκλήσεις και στον αέρα
Σύμφωνα με το Open, ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης, θεωρεί ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα διαχρονικά τάσσεται υπέρ του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η παρεμπόδιση του τουρκικού ερευνητικού θα πρέπει να γίνει στα 6 ναυτικά μίλια. Ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος δεν διανοείται τη χάραξη της κόκκινης γραμμής εντός των 12 ναυτικών μιλίων. «Οποιαδήποτε πράξη γίνει εντός των 12 ναυτικών μιλίων είναι σαν να αρνείται στην Ελλάδα την επέκταση της κυριαρχίας της» είχε αναφέρει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.
Σύμφωνα με το Open, το Oruc Reis συνεχίζει να κινείται ανοιχτά του Καστελόριζου και αυτή την ώρα βρίσκεται σε μία απόσταση 35 ναυτικών μιλίων και κινείται με νοτιοδυτική κατεύθυνση. Αυτό που απασχολεί το Πεντάγωνο είναι τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς όσο βαίνουμε προς τη λήξη της παράνομης NAVTEX φαίνεται ότι το Oruc Reis θα πλησιάζει περισσότερο το Καστελόριζο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι προκλήσεις στον αέρα, αφού την Παρασκευή είχαμε δύο υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F16 πάνω από τις Οινούσες και τη Νήσο Παναγιά. Kατά τη διάρκεια της αναχαίτισής τους σημειώθηκε μια εμπλοκή. Την ίδια ώρα άλλα τέσσερα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 13 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και νοτιότερα, στην περιοχή που πλέει το Oruc Reis είχαμε άλλες τρεις παραβιάσεις.