Ελληνοτουρκικά Έβρος: Ο όγκος του τουρκικού στόλου και η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα - Ο Κόλπος του Ξηρού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX
Ελληνοτουρκικά Έβρος: Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθώς πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νομό να έχουν τεθεί σε επιφυλακή τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες. Αφορμή για την ελληνική επαγρύπνηση αποτελεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών πλοίων στον Κόλπο του Ξηρού. Πρόκειται για τον πλησιέστερο στην ελληνική επικράτεια τουρκικό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.
Μολονότι η γειτονική χώρα είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση, αφενός ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και αφετέρου η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα, ιδίως όταν σενάρια που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και καταφθάνουν στην περιοχή κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, δεν αποκλείουν τυχόν ένταση με τη γειτονική χώρα να εξαερωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και όχι στην Ανατολική Μεσόγειο (όπως θα αναμενόταν) σε μια κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- που ναυαγήσουν πλήρως οι διερευνητικές επαφές και ο νέος κύκλος διαλόγου, τον οποίο επιχειρεί να εκκινήσει η Αθήνα, αλλά και ο διεθνής παράγοντας.
Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, τις Φερές και τη Σαμοθράκη, ο Κόλπος του Ξηρού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX, μαζί δηλαδή με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελόριζου.
Έρχονται άμεσα 80 Μ117 και πάνε Έβρο
Στην τελική ευθεία για την απόκτηση 1.200 τεθωρακισμένων Μ117 «Guardian» του Αμερικανικού Στρατού-Έρχονται άμεσα τα 80 και πάνε Έβρο – Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα έναντι μικρού, συμβολικού τιμήματος.
Το «πράσινο φως» δόθηκε πριν από μερικές ημέρες από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την -ουσιαστικά- δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα, έναντι μικρού συμβολικού τιμήματος, μέχρι 1.200 μεταχειρισμένων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ1117 «Guardian» («Φρουρός») από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, που επισήμως χαρακτηρίζονται ως Τεθωρακισμένα Οχήματα Ασφαλείας (Armored Security Vehicle/ASV).
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό, όπως είπε στα «Π» κορυφαία στρατιωτική πηγή, ότι είναι πολύ πιθανόν τα πρώτα 80 από τα οχήματα αυτά να φθάσουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Το ΓΕΣ ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της συγκρότησης ειδικής επιτροπής στελεχών του (από Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Τεχνικό), που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει και να επιλέξει τα 1.000 καλύτερα από τα 1.200 προσφερόμενα. Το θέμα ασφαλώς δεν είναι νέο, καθώς το ελληνικό ενδιαφέρον για τα οχήματα αυτά εκδηλώθηκε αμέσως μετά την αναγγελία της προθέσεως των Αμερικανών να παραχωρήσουν τα 1.200 Μ1117 και έχουν γραφεί πολλά. Αλλά τρεις είναι οι τελευταίες -σημαντικές- εξελίξεις, που «τρέχει» με μεθοδικό και «αθόρυβο» τρόπο ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, και οι επιτελείς του.
Oι εξελίξεις
Πρώτον, η απαραίτητη σε κάθε περίπτωση «έκφραση θετικής γνώμης» από το αμερικανικό Κογκρέσο για να δοθούν μέχρι 1.200 από τα οχήματα αυτά στον Ελληνικό Στρατό. Ο τελευταίος θέλει να αποκτήσει περίπου 1.000 τέτοια οχήματα, που θα αντικαταστήσουν μέρος των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113Α1/Α2 από τον Έβρο ή των παλαιών σοβιετικής προελεύσεως ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που είχαμε αποκτήσει δωρεάν από τη Γερμανία, προερχόμενα από τον πρώην Ανατολικογερμανικό Στρατό, στη δεκαετία του ’90, σε ειδικές αποστολές. Η παραχώρηση του συγκεκριμένου υλικού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας προς την Ελλάδα, έναντι «συμβολικού τιμήματος».
Δεύτερον, σε μονάδες του Αμερικανικού Στρατού στη Γερμανία, οι οποίες αποσύρονται ή πρόκειται να αποσυρθούν λίαν συντόμως, υπάρχουν σε χρήση 80 Μ1117 άμεσα διαθέσιμα. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στον Ελληνικό Στρατό (Ε.Σ.) και τον ενδιαφέρει άμεσα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το σημείο που διαπραγματεύεται τώρα, ώστε και πιο σύντομα, αλλά και πιο φτηνά για εμάς θα μπορούν να μεταφερθούν από τη Γερμανία στον Έβρο, καθώς τα ASV Μ1117 θεωρούνται -και είναι- ιδανικά οχήματα για τη διενέργεια περιπολιών με απολύτως προστατευμένο το προσωπικό. Συμφώνα πάντα με την ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή, «ελπίζεται βάσιμα ότι μπορεί να τα έχουμε στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, αφού υπάρχει πολύ καλό κλίμα και διάθεση από τους Αμερικανούς».
Εξοπλισμός
Τρίτον, ο Ε.Σ. επιδιώκει να λάβει τα οχήματα αυτά «πακέτο» και με το ίδιο συμβολικό τίμημα μαζί με τον εξοπλισμό, τους ασυρμάτους και τα πυρομαχικά τους, ήτοι για κάθε όχημα έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων Μk.19, ένα βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ Browning, αμφότερα επί πύργου στο άνω μέρος του, και ένα μέσο πολυβόλο Μ240Η τοποθετημένο στη θυρίδα του πολυβολητή στο μπροστινό μέρος του οχήματος.
Ο Ε.Σ. έχει ζητήσει, επίσης, από τον Αμερικανικό Στρατό, στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας, και την απόκτηση αριθμού ερπυστριοφόρων ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ Β2 Bradley, για τα οποία επίσης έχει εκφραστεί επιθυμία να διατεθεί ένας αριθμός τους. «Και το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο μεν από τα Μ1117, αλλά προχωρά παράλληλα με αυτά και με την ίδια καλή θέληση και από τις δύο πλευρές», μας είπε η ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Ε.Σ. έχει ζητήσει από τον αντίστοιχο αμερικανικό, στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάν βοήθειας, κάθε είδους βοηθητικά οχήματα, όπως φορτηγά, βυτιοφόρα, ρυμουλκά και πυρομαχικά. «Πέρα από την απόκτηση νέου υλικού, που και αυτό είναι άκρως απαραίτητο, μας ενδιαφέρει απόλυτα και είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η απόκτηση μεταχειρισμένου μεν, αλλά πολύ νεότερου υλικού από αυτό που έχουμε, για την αντικατάστασή του. Αυτό θα είναι πιο συμφέρον και από επιχειρησιακής αλλά και από οικονομικής απόψεως στη συντήρησή τους», σημείωσε η ίδια πηγή στα «Π». Τέλος, υπάρχει η πρόθεση -και έχει ξεκινήσει η σχετική δουλειά- για την αναβάθμιση των αμερικανικής κατασκευής ΠΕΠ τύπου MLRS και των πυρομαχικών τους, που επίσης είναι ένα «μη εντυπωσιακό» πρόγραμμα, ωστόσο θα αναβαθμίσει σε τρομακτικό βαθμό την ισχύ πυρός του Πυροβολικού μας.