Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Oruc reis τώρα – Καστελόριζο: Θρίλερ με την Τουρκία, πολύ κοντά στο νησί το πλοίο
ΕΛΛΑΔΑ

Oruc reis τώρα – Καστελόριζο: Θρίλερ με την Τουρκία, πολύ κοντά στο νησί το πλοίο

Oruc reis τώρα - Καστελόριζο: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού για τρίτη φορά το τελευταίο τρίμηνο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλεί εκ νέου κρίση με το «Oruc Reis»

Oruc reis τώρα – Καστελόριζο: Συνεχίζει την προκλητική στάση η Τουρκία τόσο με την παράνομη Navtex και τις κινήσεις του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με την παρουσίαση νέου χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση αποτυπώνοντας το “όνειρο” των Τούρκων για τη «Γαλιάζια Πατρίδα». Την ίδια στιγμή, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες που απομένουν έως και τη λήξη της παράνομης Navtex στις 22 Οκτωβρίου βάσει της οποίας η Τουρκία πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο, καθώς πλανάται το ερώτημα ποιες θα είναι οι κινήσεις του Oruc Reis μέχρι τότε, και εάν τελικά η γείτονας θα προχωρήσει σε έκδοση νέας Navtex.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες Κυριακή σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί ερωτήματα για την πορεία που θα ακολουθήσει το «Oruc Reis» τις επόμενες ώρες μέρες και το κατά πόσο η Άγκυρα σκοπεύει να το στείλει ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο.

To απόγευμα  της Κυριακής το «Oruc Reis» κινήθηκε στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, περίπου στα 14 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και λίγο πάνω από τα 12 μίλια από τη Στρογγύλη και πλέον κινείται νοτιοδυτικά, απομακρυνόμενο από το ακριτικό νησί.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα μπορούσε τις επόμενες μέρες να φτάσει ακόμα και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Η θέση του «Oruc Reis» στις 20:45 της Κυριακής:

Στήνεται ελληνικό φράγμα στα 6 μίλια

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο και είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, να μην περάσουν τα 6 ναυτικά μίλια που αποτελούν την εθνική “κόκκινη” γραμμή. Το πολεμικό ναυτικό αναπτύσσεται και ενισχύεται συνεχώς με τη συνδρομή και των υποβρυχίων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας φραγμός γύρω από το ακριτικό νησί που θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις τουρκικές δυνάμεις να προχωρήσουν.

Οι αξιωματικοί έχουν επιδείξει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ψυχραιμία και νηφαλιότητα απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που δέχονται από τους Τούρκος και αυτή είναι η οδηγία που υπάρχει από το πεντάγωνο προκειμένου να μην πέσουν στην παγίδα που θέλει να στήσει η Άγκυρα. “Οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής” δήλωσε από την Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ελληνοτουρκικά: Υπουργός του Ερντογάν παρουσιάζει χάρτη με το μισό Αιγαίο δικό τους

Χθες, τη σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε ο υπουργός Υποδομών, Adil Karaismailoğlu. «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, δημοσιεύοντας μάλιστα και τους αντίστοιχους χάρτες. Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αυξάνει την περιοχή όπου έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoğlu, δήλωσε: «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».

H σημασία αυτού του χάρτη

Πρόκειται για χάρτη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην πράξη για την έρευνα και διάσωση, καθώς γεννά σύγχυση στα σκάφη που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές και χρήζουν έρευνας και διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση ρουτίνας για έρευνα και διάσωση μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, εάν σπεύσουν σκάφη και των δύο πλευρών. Γι’ αυτό ακριβώς και το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του εγκαλεί την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού

«Χαιρετίσματα στα Φατίχ, Γαβούζ και Κανουνί. Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο τα εθνικά μας πλοία. Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης. Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου».

Η απάντηση της Ελλάδας: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία κάνει λόγο για παράνομο ορισμό, εξηγώντας αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί τη δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου.

Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στη διεθνή νομιμότητα, με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις