Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ εκλογές 2020: Οι τελευταίες κινήσεις Τραμπ – Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ εκλογές 2020: Οι τελευταίες κινήσεις Τραμπ – Μπάιντεν

ΗΠΑ εκλογές 2020: Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές

ΗΠΑ εκλογές 2020: Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, καθώς λιγότερο από τρεις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις εκλογές του επόμενου μήνα. Ουρές και πολύωρες (ώς και 11 ώρες!) αναμονές μπροστά στις κάλπες αποτυπώνουν τη διάθεση των Δημοκρατικών ψηφοφόρων να ασκήσουν εγκαίρως το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Το εθνικό προβάδισμα του υποψηφίου του κόμματος και τέως αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, κυμαίνεται στο 11% έναντι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χάνει διαρκώς έδαφος μετά το ντιμπέιτ και δη αφότου διαγνώσθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Φαίνεται έτσι ότι απέτυχε ο χειρισμός της δικής του ασθένειας. Η αγωνία του να αποδείξει ότι είναι νέος και ακμαίος, ότι ανάρρωσε ταχύτατα αντί να παίξει το επικοινωνιακό χαρτί της ευαλωτότητας και της ανθρωπιάς –που θα μπορούσε και να τον ευνοήσει προεκλογικά– δεν απέδωσε. Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι έχουν συμμετάσχει ήδη στην εκ των προτέρων ψήφο περιορίζει την πιθανότητα να επιβεβαιωθούν τα καταστροφολογικά σενάρια, που ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίζει την αναμέτρηση το βράδυ των εκλογών και να τη χάνει στη συνέχεια μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Οι δημοσκοπήσεις ”δείχνουν” Μπάιντεν

Ίσως οι σημαντικότερες ενδείξεις για μια αδιαφιλονίκητη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν είναι οι δημοσκοπήσεις στην κρίσιμες πολιτείες. Ο τέως αντιπρόεδρος προηγείται –έστω και οριακά– σε όλες, εκτός από το Τέξας, ενώ στο Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών είναι συντριπτικό με πάνω από 7% διαφορά. Πάντως, η καμπάνια του Τζο Μπάιντεν φοβάται την επανάπαυση του εκλογικού σώματος και τον κίνδυνο να μην προσέλθουν στις κάλπες οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, πιστεύοντας ότι η μάχη έχει κριθεί. Ετσι στελέχη της προειδοποιούν συστηματικά τους ψηφοφόρους ότι η διαφορά των δύο μονομάχων είναι πολύ μικρότερη από ό,τι φαίνεται, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το φαινόμενο της Χίλαρι Κλίντον το 2016: όλοι δηλαδή να έχουν προεξοφλήσει νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου και τελικά να επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει καταθέσει τα όπλα. Από την πρώτη μέρα που έλαβε το πράσινο φως να επιστρέψει στον προεκλογικό στίβο, άρχισε τις ανοιχτές ομιλίες από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να είναι καν σαφές πως έχει βγει αρνητικός στον νέο κορονοϊό. Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με τον Τζο Μπάιντεν και όταν οι διοργανωτές επιχείρησαν να μετατρέψουν το ντιμπέιτ σε εικονικό, εκείνος αποφάσισε πως δεν έχει νόημα. Ετσι βρέθηκαν οι δύο αντίπαλοι να συνομιλούν με ψηφοφόρους τους την περασμένη Πέμπτη, ο Μπάιντεν στο ABC και ο Τραμπ από τη Φλόριντα στο NBC, την ίδια ακριβώς ώρα. Κι ενώ ο τέως αντιπρόεδρος κατάφερε στον διάλογο με τους πολίτες να αναπτύξει τους θέσεις του, ο νυν πρόεδρος βρέθηκε σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση, αποφεύγοντας να αποκηρύξει θεωρίες συνωμοσίας αλλά και να διευκρινίσει αν είχε κάνει τεστ για τον κορονοϊό πριν συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις