Μεταναστευτικό κορονοϊός ΟΟΣΑ: Ισχυρή πτώση των ροών

ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό κορονοϊός ΟΟΣΑ: Ισχυρή πτώση των ροών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Μεταναστευτικό κορονοϊός ΟΟΣΑ: «Η πανδημία Covid-19 είχε σημαντικές συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές κατά το πρώτο εξάμηνο», με μείωση κατά 46% των αδειών παραμονής οι οποίες εκδόθηκαν κατά την χρονική περίοδο αυτή» αναφέρει ο ΟΟΣΑ

19.10.2020 | 13:32

Μεταναστευτικό κορονοϊός ΟΟΣΑ: Ο αριθμός των αδειών παραμονής σχεδόν υποδιπλασιάσθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), γεγονός που θεωρείται πρωτοφανές, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. «Η πανδημία Covid-19 είχε σημαντικές συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές κατά το πρώτο εξάμηνο», με μείωση κατά 46% των αδειών παραμονής οι οποίες εκδόθηκαν κατά την χρονική περίοδο αυτή, παρά το γεγονός ότι αυτή η μείωση «μπορεί εν μέρει να ισοφαρισθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει περί τις σαράντα ανεπτυγμένες χώρες.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη σε μία συγκυρία κλειστών συνόρων και πολύμηνης αναταραχής στην διεθνή κυκλοφορία, την ώρα που ο αριθμός των νέων αδειών παραμονής μεταναστών είχε παραμείνει σταθερός το 2018 και το 2019 – περί τα 5,3 εκατομμύρια ετησίως-, σύμφωνα με τον Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς μετανάστευσης του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. «Υπάρχουν πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως μη ευρωπαϊκές, όπου οι μεταναστευτικές ροές έχουν κυριολεκτικά εκμηδενισθεί, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Κορέα», εξηγεί.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η δυναμική είναι διαφορετική. Στην Σουηδία, για παράδειγμα, υπάρχει μείωση, αλλά μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες. Και έπειτα, σε χώρες όπως η Γαλλία, υπάρχει ισχυρή πτώση στην έκδοση αδειών παραμονής, κυρίως τον Απρίλιο, αλλά το Ιούνιο επιστρέψαμε στο επίπεδο του περασμένου έτους». «Συνολικά, οι διεθνείς μεταναστευτικές ροές στην ζώνη του ΟΟΣΑ θα είναι εξαιρετικά χαμηλές το 2020», αναφέρεται στην έκθεση.

Το 2019, πριν από την πανδημία, ο αριθμός των μεταναστών που έγιναν δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους στις χώρες του ΟΟΣΑ είχε μειωθεί κατά 25%, μείωση που αποδίδεται στις ΗΠΑ και την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. Αντίθετα, η μετανάστευση μόνιμων εργατών γνώρισε ισχυρή αύξηση (+13% κατά μέσο όρο) και ειδικότερα, 42% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 29% στην Φινλανδία, 29% στο Λουξεμβούργο και 12% στην Γαλλία.

Στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά των μεταναστών στους τομείς της παροχής υπηρεσιών χαμηλής εξειδίκευσης (οικιακή εργασία, ξενοδοχεία, εστίαση) είναι πολύ υψηλά, υπενθυμίζει ο οργανισμός.

Exit mobile version