Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Oruc Reis Καστελόριζο: Eννιά μίλια από το νησί το πλοίο – “Παίζει” η Τουρκία
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Oruc Reis Καστελόριζο: Eννιά μίλια από το νησί το πλοίο – “Παίζει” η Τουρκία

Oruc Reis Καστελόριζο: Κάνει ή δεν κάνει έρευνες το «Oruc Reis» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα; - Διεξάγονται δισδιάστατες έρευνες, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και απειλεί και με γεωτρήσεις

Oruc Reis Καστελόριζο: Κλιμακώνει την προκλητική της στάση η Τουρκία καθώς το Oruc Reis έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Δίπλα του παραμένει ο στολίσκος υποστήριξης, αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσέγγιση του Oruc Reis στο νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης έγινε το απόγευμα της Κυριακής, όταν προσέγγισε τη νήσο Στρογγύλη σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων. Το απόγευμα της Δευτέρας, το Oruc Reis έφτασε μέχρι το όριο της ζώνης ερευνών, βάσει της Navtex, στον 28ο μεσημβρινό από όπου ξεκινά η οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, με βάση τη συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Σήμερα το πρωί, ωστόσο το Oruc Reis κινήθηκε και πάλι εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, ενώ έφτασε περίπου εννέα μίλια από το Καστελόριζο και πλέον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15-20 ναυτικών μιλίων από το συγκρότημα της Μεγίστης και πλέει με νοτιοδυτική πορεία.

Οι πληροφορίες για το προς τα που κινείται αυτή τη στιγμή το Oruc Reis διίστανται, με την ρότα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου να δείχνει αφενός ότι απομακρύνεται από το ελληνικό νησί, αφετέρου όμως να παραμένει άγνωστο αν έχει βγει από την ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Oruc Reis Καστελόριζο: Υπό στενή παρακολούθηση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Σε απόσταση αναπνοής από το Oruc Reis βρίσκονται οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία με τις μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία. Η παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis που εκπνέει σε 2 ημέρες προβλέπει ότι το ερευνητικό πλοίο θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη που φτάνει ακόμα και τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι κινήσεις του Oruc Reis τις επόμενες ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα αποτελέσουν και δείγμα του τι προθέσεις έχει η Άγκυρα.

Καστελόριζο: Θα στείλουμε γεωτρύπανο για γεωτρήσεις

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω προαναγγέλοντας γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο δια στόματος του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι το Ορούτς Ρέις διεξάγει έρευνες και στη συνέχεια η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή γεωτρύπανο. Σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο.

“Αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

“Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο”, σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Μπακογιάννη: Να μην παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν

Για την τρίτη μεγαλύτερη κρίση με την Τουρκία από το ’74 έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλωντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή τη φορά η κρίση έχει διάρκεια καθώς πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και ενδεχομένως θα συνεχιστεί έως και τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα λήξουν εντελώς οι αμερικανικές εκλογές και οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου. Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τεράστια τη διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ρωσία και στον αραβικό κόσμο.

Επεσήμανε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει “να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν” που επιθυμεί να αλλάξει το στενό κορσέ του πλαισίου διαλόγου, όπως έχει τεθεί από τις διερευνητικές καθώς αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες. Εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει αυτό το διάλογο και καθώς δεν το πετυχαίνει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να χρεώσει στην ελληνική πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να έχουμε “ατσαλένια” νεύρα, να στέλνουμε τα μηνύματά μας και να εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που είναι πεπειραμένες και αποφασισμένες. Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής, τόνισε ότι κάνεις δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για κάτι τέτοιο και να γνωρίζει τι θα συμβεί από τη μια ώρα στην άλλη.

Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Χαρακτήρισε αναφαίρετο της Ελλάδας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια το οποίο θα ασκηθεί “όταν και όποτε το αποφασίσουμε”. Εξήγησε ότι θα είναι λάθος να γίνει σπασμωδικά μια τέτοια κίνηση. “Δεν είναι κατά τη γνώμη μου άσκηση εξωτερικής πολιτικής να αποφασίζουμε στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια αν πρέπει ή δεν πρέπει να επεκτείνουμε. Αυτό θέλει πολύ μελέτη πολύ, σοβαρότητα”, είπε η κ. Μπακογιάννη.

Oruc Reis: Ψυχραιμία και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις

Για την προσέγγιση του Oruc Reis στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πάρα πολύ περίπλοκο. “Ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο περνάει και κάνει έρευνες στα διεθνή ύδατα, άρα δηλαδή δεν είναι εντός των 6 μιλίων, έχει δικαίωμα θεωρητικώς να το κάνει. Εμείς αντιδρούμε διότι αυτό το σκάφος συνοδεύεται και από στρατιωτικά πλοία, δεν είναι δηλαδή μια καθαρά ερευνητική κατάσταση, και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τις κυρώσεις και το θεωρούμε και είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση”. Για να παρέμβεις στρατιωτικά, πρόσθεσε, χρειάζονται άλλου είδους προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει γεωτρύπανο ή να έχει καταστρέψει βυθό και πως το επιχειρησιακό σκέλος, είναι δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επεσήμανε ξανά ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να αντιδράσει σπασμωδικά, κάτι που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να δείξει την Αθήνα με το δάχτυλο ότι καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη χάρη, πρόσθεσε, δεν πρέπει να την κάνουμε στον Ερντογάν.

Η Τουρκία επαναφέρει τον ίδιο χάρτη από το 1982

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Τουρκία επαναφέρει θέματα που έχει ανακινήσει και στο παρελθόν με χαρακτηριστικό το ζήτημα του χάρτη – πρόκληση που αφορά στις περιοχές ευθύνης της Τουρκίας σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης. Εξήγησε ότι ο εν λόγω χάρτης δεν είναι καινούριος, καθώς εμφανίστηκε πρώτη φορά από την Άγκυρα το 1982, μετά ξανά το 1987 και μετά κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO), είχε απορρίψει τον εν λόγω χάρτη όχι μόνο για γεωστρατηγικούς λόγους αλλά και γιατί ήταν παράλογος και έθετε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων με βάση το πώς πρέπει να γίνονται οι διασώσεις στη θάλασσα. Ενώ αυτός ο χάρτης έχει κριθεί και δεν έχει γίνει αποδεκτό, η Άγκυρα τον επαναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Δείτε ακόμη
Επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ – “Τζάμπα βγάλαμε τον στόλο μας στο Αιγαίο”
Στο Βόρειο Αιγαίο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού – Έτοιμες οι ελληνικές δυνάμεις
Στον Κόλπο του Ξηρού ο τουρκικός στόλος– Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο
“Κλείδωσε” η αύξηση της θητείας σε 12 μήνες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις