Ρωσικό πλοίο Πειραιάς: Για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 έφτασε την Ελλάδα το ρωσικό ανθυποβρυχιακό πλοίο “Vice Admiral Kulakov” ενώ μαζί του στην Ελλάδα βρίσκεται και το πλοίο αποστολών Altay. Οι εικόνες από την άφιξη του ρωσικού πολεμικού πλοίου είναι εντυπωσιακές. Την παρουσία του μεγάλου ανθυποβρυχιακού πλοίου ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα επισυνάπτοντας δύο φωτογραφίες με φόντο το λιμάνι του Πειραιά. «Το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Vice Admiral Kulakov” και μια ομάδα πολεμικών πλοίων του Βόρειου Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού επισκέπτεται το λιμάνι του Πειραιά» αναφέρεται στην ανάρτηση.
Η άφιξη του πλοίου έγινε λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβριου ενώ έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Λαβρόφ μόνο τυχαία δεν είναι. Η ένταση που επικρατεί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προσθέτει στην επίσκεψη αυτή επιπλέον βαρύτητα. Η κίνηση της Μόσχας, εξάλλου, δεν είναι καθόλου άσχετη με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.
The large anti-submarine ship "Vice Admiral Kulakov" and a group of warships of the Northern Fleet of the #Russian Navy are visiting the port of Piraeus #Greece. pic.twitter.com/MsfYmq87Jt
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 19, 2020
Μήνυμα στην Άγκυρα η επίσκεψη Λαβρόφ
Η ανακοίνωση για τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η επίσκεψη Λαβρόφ εντάσσονται μεν στο στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα έμμεσο μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Ρωσία και Τουρκία έχουν έλθει κοντά, αλλά οι σχέσεις τους είναι δύσκολες. Κι αυτό, επειδή τα συμφέροντα των δύο κρατών είναι αντικρουόμενα σε όλα τα τοπικά μέτωπα, στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο.
Ο μόνος λόγος που Μόσχα και Άγκυρα κρατιούνται κοντά είναι το αμοιβαίο συμφέρον στη μεγάλη εικόνα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει συμβιβασμούς με τον Τούρκο ομόλογό του στα επιμέρους τοπικά μέτωπα, προκειμένου να κρατήσει ανοικτό το ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και έτσι να μειώσει την πίεση που με διάφορους τρόπους του ασκούν ΗΠΑ και Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανάγκη τη Ρωσία για να εξισορροπεί την αμερικανική πίεση για να επιστρέψει στο «δυτικό μαντρί». Μην ξεχνάμε ότι είναι πεπεισμένος πως πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο 2016 ήταν αμερικανικός δάκτυλος.
Ειδικά, πάντως, η ανοικτή επέμβαση της Τουρκίας για να υποστηρίξει ποικιλοτρόπως την αζέρικη επίθεση εναντίον του αρμενικού Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στη Ρωσία, η οποία θεωρεί τον Καύκασο από γεωπολιτικής απόψεως «πίσω αυλή» της και «μαλακό υπογάστριο». Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη του σε ρωσικό ραδιόφωνο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, αλλά στρατηγικό εταίρο, μια σχέση δηλαδή που έχει στρατηγική σημασία σε πολλά σημεία».