Πορτογαλία ανεργία: Η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει την απασχόληση στην Πορτογαλία, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 36% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τα επίπεδα ένα χρόνο πριν. Η τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα, με τη νόσο Covid-19 να «τρώει» χιλιάδες θέσεις εποχικής απασχόλησης. Το σύνολο των Πορτογάλων χωρίς εργασία αυξήθηκε στους 410.000, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους μέσα σε ένα χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Απασχόλησης και Επιμόρφωσης.
Στην περιοχή Αλγκάρβε του πορτογαλικού Νότου, γνωστή για τις παραλίες και γήπεδα γκολφ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 157% τον προηγούμενο μήνα, στους 21.310. Η κυβέρνηση της Λισαβόνας αναμένει αύξηση του επίσημου ποσοστού ανεργίας φέτος εξαιτίας της πανδημίας στο 8,7%. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πραγματικό επίπεδο της ανεργίας είναι πολύ υψηλότερο. Η Πορτογαλία, μια χώρα με μόλις 10 εκατ. κατοίκους, έχει ανακοινώσει 101.860 κρούσματα κορονοϊού και 2.198 θανάτους. Όπως όμως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με τις πορτογαλικές αρχές να ανακοινώνουν την Παρασκευή ημερήσιο ρεκόρ 2.608 περιστατικών.
Απαγόρευση κυκλοφορίας εξετάζει η Μαδρίτη
Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης εξετάζουν αν θα πρέπει να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες προκειμένου να περιορίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, σε μια από τις περιοχές της Ευρώπης όπου παρατηρείται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων, δήλωσε ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα. “Απαγόρευση της κυκλοφορίας θα σημαίνει (…) ότι κάποιες ώρες δεν θα υπάρχει καθόλου κυκλοφορία, όπως έκανε η Γαλλία, για παράδειγμα”, δήλωσε ο Ενρίκε Ρουίθ Εσκουντέρο μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο Europa Press.
Η Γαλλία επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί στο Παρίσι. Ο Ρουίθ Εσκουντέρο επεσήμανε ότι οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης δεν έχουν δικαιοδοσία να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και γι αυτό θα πρέπει να το ζητήσουν από την κυβέρνηση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη, επιβάλλοντας μερικό lockdown στην πρωτεύουσα, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους αλλά δεν επιτρέπεται να φεύγουν από τα όρια της πόλης.