Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε επιστολή στον Γερμανό ομόλογό του - Αντίστοιχες επιστολές σε Ιταλία και Ισπανία - Το ζήτημα είχε θέσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η Αθήνα ζήτησε και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας
Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Συνεχίζει να πιέζει η Ελλάδα καθώς λίγες ώρες μετά το αίτημα αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να κάνουν εμπάργκο όπλων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Η Ελλάδα ζητά και ανατολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας
Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζοντας ότι Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Με την κίνηση αυτή η Αθήνα προσπαθεί να αυξήσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για την Τουρκία από την επιλογή του τον Ερντογάν να επιδεινώνει διαρκώς τις σχέσεις του με την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι δημιουργούν προσκόμματα για να καθυστερούν και να παρεμποδίζουν τις εισαγωγές προϊόντων και αγαθών από χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα στο τελωνείο των Κήπων στον Εβρο η τουρκική πλευρά ακολουθεί χρονοβόρες διαδικασίες για τον εκτελωνισμό των προϊόντων που κατευθύνονται στην τουρκική αγορά.