Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 52χρονος κορονοϊός: Ακόμα τρεις νεκροί στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

52χρονος κορονοϊός: Ακόμα τρεις νεκροί στην Ελλάδα

52χρονος κορονοϊός: Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από κορωνοϊό πλέον έχει φτάσει τους 534

52χρονος κορονοϊός: Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στην χώρα μας. Τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν ακόμα τρεις θάνατοι. Στην μονάδα Εντατική θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, κατέληξε ένας άντρα 52 ετών, ο οποίος έπασχε σύμφωνα με πληροφορίες από δυσλιπιδαιμία και ήταν καπνιστής.

Την «τελευταία του πνοή» άφησε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και ένας ηλικιωμένος 84 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα. Τέλος, κατέληξε στο Παπανικολάου και ένας 64χρονος Σομαλός, ο οποίος μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου σήμερα το πρωί από το Ιπποκράτειο και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από κορωνοϊό πλέον έχει φτάσει τους 534.

Τι ορίζουμε Δυσλιπιδιαμία;

Ο όρος δυσλιπιδαιμία επικράτησε του όρου υπερλιπιδαιμία καθώς διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα (δυσ-λιπιδ-αιμία) λογίζουμε τόσο την αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων) όσο και την ελάττωση (HDL) των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών από την οποία προκαλείται βλάβη στον οργανισμό.

Αιτιολογία της Δυσλιπιδαιμίας

Η Δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν είναι γονιδιακής (κληρονομικής) αιτιολογίας και σε δευτεροπαθή όταν είναι απότοκος άλλων παθολογικών καταστάσεων ή και κακής διατροφής. Επίσης ανάλογα προς την προεξάρχουσα διαταραχή χαρακτηρίζεται ως υπερχοληστερολαιμία (αύξηση της χοληστερόλης), υπερτριγλυκεριδαιμία (αύξηση των τριγλυκεριδίων) και μικτή δυσλιπιδαιμία (αύξηση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).

Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες είναι σπανιότερες από τις δευτεροπαθείς, χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαταραχές στα επίπεδα των λιπιδίων και δύνανται να παρουσιάζουν συχνότερα σε σχέση με τις δευτεροπαθείς χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα. Ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την εμφάνιση ισχαιμικών καρδιαγγειακών νοσημάτων σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες (3η και 4η δεκαετία της ζωής).

Οι δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες αντιστοιχούν  στο 3-5% του γενικού πληθυσμού  και σχετίζονται με κακές υγειονοδιαιτητικές συνθήκες καθώς και με άλλα συνοδά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, το νεφρωσικό σύνδρομο, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία ή φάρμακα (πχ. διουρητικά).

Τα συμπτώματα της Δυσλιπιδαιμίας

Η  Δυσλιπιδαιμία – όχι άδικα- έχει χαρακτηρισθεί αθόρυβος και ύπουλος αντίπαλος αφού το συνηθέστερο είναι ότι δεν προκαλεί συμπτώματα δρώντας βλαπτικά στον αυλό των αρτηριών στενεύοντας τον. Έτσι παραβλάπτεται η παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα (καρδιά, εγκέφαλος, νεφρά, πεπτικό κα) και στην χρονική στιγμή που θα εκδηλωθούν συμπτώματα ισχαιμίας –δηλαδή μειωμένης παροχής αίματος- στο όργανο η δυσλιπιδαιμία έχει πλέον ολοκληρώσει ένα σιωπηλό και συνάμα καταστρεπτικό έργο.
Σπανιότερα όταν τα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό είναι ιδιαιτέρως διαταραγμένα (όπως στις πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες) μπορεί να παρατηρηθούν αθροίσεις λιπιδίων στο δέρμα (όπως τα ξανθελάσματα στα βλέφαρα ή τα ξανθώματα των τενόντων), γεροντότοξο (μια λευκωτή στεφάνη στην περιφέρεια της ίριδας) ή παγκρεατίτιδα σε υπερτριγλυκεριδαιμία που συνήθως είναι δυσίατες.

Ποια είναι η διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας;

Η διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας τίθεται με μία απλή εξέταση αίματος αφού προηγηθεί νηστεία  10-12 ωρών. Τα φυσιολογικά όρια των λιπιδίων εξατομικεύονται ανάλογα με την παρουσία ή μη άλλων παραμέτρων που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι:

Η αρτηριακή υπέρταση (>140/90 ή λήψη αντιυπερτασικού φαρμάκου).

Το  κάπνισμα

Τα χαμηλά επίπεδα HDL (<40)

Η ηλικία (άνδρας >45 ετών, γυναίκα >55 ετών)

Η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με εκδήλωση στεφανιαίας νόσου σε σχετικά μικρή ηλικία (άνδρα <55 χρονών ή γυναίκα <65 χρονών)

Αν τα επίπεδα HDL  είναι υψηλά (>60) αφαιρείται ένας μείζων παράγοντας κινδύνου.

Για όλες τις ομάδες πληθυσμού και ανεξάρτητα από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο υπάρχει δυσλιπιδαιμία όταν

HDL < 40 (άνδρα) ή <50 (γυναίκα)

Τριγλυκερίδια >150

Τα φυσιολογικά επίπεδα της LDL εξατομικεύονται και άρα  δυσλιπιδαιμια υπάρχει όταν :

Για άτομα με 0 – 1 παράγοντες κινδύνου (όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω) LDL > 160

Για άτομα με 2 ή περισσότερους  παράγοντες κινδύνου  LDL > 130

Για άτομα με στεφανιαία νόσο ή ισοδύναμες καταστάσεις (σακχαρώδης διαβήτης, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή 10ετής απόλυτος καρδιαγγειακός κίνδυνος >20%)LDL > 100

Για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και παράλληλα  συμπτωματική στεφανιαία νόσο. LDL > 70

Θεραπεία

Η Θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας προϋποθέτει ολιστική αντιμετώπιση: διόρθωση αιτίου δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας (πχ. υποθυρεοειδισμού), ανίχνευση και αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων που εκθετικά αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (πχ. παχυσαρκία, υπέρταση, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ κ.α.).

Θεμέλιο στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας αποτελεί η υγειινοδιαιτητική αγωγή η οποία συνεπικουρείται όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό από την φαρμακευτική αγωγή.

Σε γενικές γραμμές προτείνεται:

Καθημερινή ή τουλάχιστον τις περισσότερες φορές της εβδομάδας αεροβική άσκηση 20 έως 30 λεπτά (γρήγορο περπάτημα, στατικό ή μη ποδήλατο, κολύμβηση). Χρήση σκάλας και όχι ανελκυστήρων.

Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κατανάλωση κατά προτίμηση άσπρου κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί κόκκινου.

Αποφυγή τηγανιτών φαγητών και προτίμηση ελαιολάδου έναντι σπορέλαιων. Το ελαιόλαδο δέον όπως προστίθεται στο πέρας του μαγειρέματος ή νωπό στο πιάτο.

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Διακοπή καπνίσματος για τους καπνιστές.

Περιορισμός του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.

Προληπτικός έλεγχος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις