Απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα: Οι αριθμοί προκάλεσαν «σοκ» στην κοινωνία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη
Απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα: Το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες -τα νέα κρούσματα έφτασαν στα 667, εκ των οποίων 250 στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη- μαρτυρά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και τον κίνδυνο να υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού σε επίπεδο που θα πιέσει το σύστημα υγείας. Ωστόσο εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων (από 438 της 19 Οκτωβρίου σε 667 την αμέσως επόμενη ημέρα) μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τους διασωληνωμένους, αλλά και την αυξητική τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των συμπολιτών μας που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές του ιού.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι στους 87, από 85 που ήταν την αμέσως προηγούμενη. Παράλληλα, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση 8 ακόμη συμπολίτες μας κατέληξαν και οι θάνατοι στη χώρα έφτασαν τους 528. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νεκρών έχει ανέλθει σε 7 με 8 την ημέρα, όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής, κ. Μαγιορκίνης.
Οι αριθμοί προκάλεσαν «σοκ» στην κοινωνία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και συζητήθηκαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να πάρει νέα μέτρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη δυο νέων μέτρων που έχουν να κάνουν με τη χρήση της μάσκας καθώς και με την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυκτερινές ώρες.
https://www.youtube.com/watch?v=zoQ6pMXDZeo
Οδηγούν την κούρσα των κρουσμάτων οι νέοι
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ την «κούρσα» των κρουσμάτων κορονοϊού την οδηγούν οι νέοι. Όπως είπε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο, ενώ και τα άτομα ηλικίας 40-64 ετών παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39. Αντίθετα, τόσο για τα παιδιά έως 18 ετών όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65 τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.
Σαρηγιάννης: Δίχως επιπλέον μέτρα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 1.000 ημερήσια κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου
Το πρωί της Τετάρτης μίλησε το MEGA o κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε κάποιες εφιαλτικές προβλέψεις: «Αν δεν σοβαρευτούμε πιο πολύ και δεν πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές, φτάνοντας κοντά στα 800 κρούσματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και πάνω από τα 1000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Όταν έχεις αυτή τη διασπορά είναι εύκολο να πας σε υψηλότερες τιμές γρήγορα. Επίσης ο καιρός θα είναι χειρότερος, οπότε θα κλειστούμε πιο πολύ μέσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πιο σωστά τα μέτρα προστασίας».
Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» ότι «έχουμε αναλύσει το σενάριο του μάσκες παντού με την έννοια ενός απλού μέτρου που μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες πιο ενεργές παρεμβάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ΜΜΜ με συσκευές που μπορούν να απολυμαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων», συνέχισε ο ίδιος. «Και στα εστιατόρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Σημαντική είναι και η ύγρανση του χώρου. Το να έχουμε ένα επίπεδο 60% στους εσωτερικούς χώρους, θα ήταν σημαντικό. Είναι σωστό να αποφεύγουμε τον ξηρό αέρα. Ένας επιχειρηματίας θα έπρεπε να βάλει έναν υγραντήρα στο χώρο του», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Λινού: Να γίνουν οι νέοι πρεσβευτές κατά της πανδημίας
Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών είπε στο MEGA πως «ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει απόσταση. Στο λεωφορείο δεν μπορείς να πάρεις μέτρα. Είναι θέμα της πολιτείας πλέον αυτό. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Έχει προταθεί στην Αμερική να μην τρώνε τα παιδιά στο σχολείο στην αίθουσα, γιατί εκεί θα γίνει η διασπορά.
Η μεγαλύτερη διασπορά είναι όταν τα παιδιά τραγουδούν. Η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου είναι σημαντική και οι αποστάσεις. Υπάρχουν πολιτείες που ζητούν να δωρίσει κάποιος τη χρήση της αυλής του για μικρά παιδιά.
Απευθυνόμενη στους νέους, που φέρονται να αποτελούν μία εκ των βασικών εστιών διασποράς του ιού στην κοινότητα, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητάς τους, η κ. Λινού είπε ότι «Νομίζω ότι η πλειονότητα των νέων έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δουν άλλους ανθρώπους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ανατρέψουμε την αίσθηση ότι πρέπει να δω τον φίλο μου.
Αυτό που θα έκανα θα ήταν να κινητοποιήσω τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν με όλες τις παρατάξεις των φοιτητών, για να τους ζητήσω να γίνουν πρεσβευτές κατά του κορονοϊού και να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας».
«Τα πιο πολλά παιδιά πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποια σχολή. Πάντα ξέραμε, από χώρες όπου γίνονταν πολλά τεστ, ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι 20-29 ετών. Αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Αλλά δεν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά. Θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του σε όλη αυτή την κατάσταση. Αν μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους ένα καθημερινό μήνυμα ευθύνης και συμμετοχής, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Στα πανεπιστήμιά της Αμερικής τον Αύγουστο τους είπαν μέσα σε 20 ημέρες να μετακομίσουν από τις εστίες. Και τους έδωσαν επίδομα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους μέχρι να επιστρέψουν», σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την οργάνωση άλλων χωρών στο θέμα.
Ανησυχία για το ΑΧΕΠΑ
Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Χαράλαμπος Κοροξένος – πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα κορωνοϊού.
«Στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε από εχτές ότι έχουμε δέκα κρούσματα. Μας ανησύχησε ότι οι εργαζόμενοι που νόσησαν δεν έχουν άμεση επαφή με τους ασθενείς. Είναι διοικητικοί υπάλληλοι οι περισσότεροι και εργαζόμενοι στα παραϊατρικά επαγγέλματα.
Η μετάδοση λοιπόν δεν πρέπει να έγινε μέσα στο νοσοκομείο, αλλά στο περιβάλλον τους, από τα Μέσα Μεταφοράς, ή τα παιδιά τους. Ελπίζουμε να μην έχουμε περισσότερα κρούσματα. Χτες έγινε μεγάλη κινητοποίηση για να κάνουν οι εργαζόμενοι το τεστ. Ελπίζω μέχρι την Παρασκευή να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο κ. Κοροξένος.
Βατόπουλος: Θα αυξηθούν διασωληνώσεις, νεκροί – «Άλλα μέτρα» η απαγόρευση κυκλοφορίας
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων κορoνοϊού που καταγράφηκε την Τρίτη εκ των οποίων τα 250 εντοπίζονται στη Αττική και τα 125 στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη τοπικών μέτρων στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές όπως είναι τα Γιάννενα, η Καστοριά, η οι Σέρρες και η Βοιωτία.
«Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως όσο αυξάνοντα τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί». Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.
«Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας», «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται. Τόνισε ότι δεν προδικάζει τις αποφάσεις της πολιτείας και πως για την επιστημονική κοινότητα είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, με αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών.
Σε καραντίνα η Σχολή Ευελπίδων λόγω κρουσμάτων
Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον εντοπισμό 17 κρουσμάτων στη Σχολή Ευελπίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη ανακοινώθηκε πως η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μπαίνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μέχρι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Η γυμναστική σε ανοιχτούς χώρους έχει ήδη απαγορευτεί καθώς και η χρήση του γυμναστηρίου.
Απορρίφτηκε το αίτημα που προτάθηκε για εκκένωση της σχολής και οι Ευέλπιδες να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση από το σπίτι μέσω e-learning, καθώς προτιμήθηκε η εκπαίδευση στα τμήματα απουσία των καθηγητών. Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται η Αττική, ενώ στο πορτοκαλί αναμένεται να μπει στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και η Θεσσαλονίκη, ανεβαίνοντας στο επίπεδο 3 μετά και τα τελευταία αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην πόλη.