Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Αγωνία σε 6 περιοχές για νέα μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Αγωνία σε 6 περιοχές για νέα μέτρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Κρίσιμος ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες 48 ώρες - Τηλεργασία και ρυθμίσεις για το ωράριο τα πρώτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη - Τζιτζικώστας: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα η πόλη θα γίνει «κόκκινη» - Πάρτι σε υπόγεια και ταράτσες στη Θεσσαλονίκη

21.10.2020 | 14:27

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Σύσκεψη προκειμένου να χρωματιστεί ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας θα έχουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργειου Υγείας με πέντε περιοχές να περιμένουν για να δουν τι θα ισχύσει εφεξής για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Όπως λένε οι ειδικοί κριτήριο για τα επόμενα βήματα θα είναι και η περίπτωση της Κοζάνης καθώς περιμένουν να δουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εχουν ήδη εφαρμοστεί για τον κορονοϊό εκεί με το ορόσημο να τίθεται για την Παρασκευή ημέρα κατά την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις τριμερείς με Κύπρο και Αίγυπτο/Ισραήλ.

Κατά πληροφορίες πρώτες στη λίστα των περιοχών που θα μεταβούν στην επομενη κατηγορία (κόκκινη από πορτοκαλί) είναι τα Ιωάννινα και η Καστοριά. Αρνητική αναβάθμιση – από κίτρινο σε πορτοκαλί – αναμένεται ακόμα και σήμερα για τη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να προθέτει ότι «αν δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown». Στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο cnn.gr ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο.

Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Θεσσαλονίκη: Κατακόρυφη αύξηση με 125 κρούσματα κορονοϊού

Οι επικίνδυνες περιοχές

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ένα σκαλί πριν το επόμενο επίπεδο βρίσκονται επίσης οι Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο), η Κόρινθος (από κίτρινο σε πορτοκαλί) ενώ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η Βοιωτία, μια περιοχή στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 30 κρούσματα, 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι “επειδή. είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη”.

Εκτός των τοπικών μέτρων εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο εφαρμογής του «μάσκα παντού», ακόμα δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους που δεν έχουν συνωστισμό, αλλά και αυτό της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν κινείται τίποτα, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θ’ «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορονοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα – αριθμός ρεκόρ οκταμήνου. Παράλληλά την Τρίτη ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780, αριθμός πολύ υψηλός για τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο “βαρύ” μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα, καθώς μέχρι στιγμής εχουν χάσει τη ζωή τους 139 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

 Οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική. «Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά.

Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορονοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

«Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Θεσσαλονίκη: Τα μαγαζιά κλείνουν αλλά οι νέοι ”παρτάρουν”

Οι πελάτες σηκώνονται, τα τραπέζια μαζεύονται, τα φώτα σβήνουν και οι πόρτες κλείνουν. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης τα μεσάνυχτα, όμως οι «μυημένοι» γνωρίζουν πολύ καλά ότι τώρα ξεκινάει η διασκέδαση είτε στα υπόγεια των μπαρ είτε σε ιδιωτικές ταράτσες, κυρίως στα Λαδάδικα. Το κάλεσμα για αυτά τα «ιδιωτικά» πάρτι, σύμφωνα με όσα γράφει το Thesstoday.gr, γίνεται μέσω μηνυμάτων ή από στόμα σε στόμα, και οι «καλεσμένοι» το μαθαίνουν λίγη ώρα πριν από την έναρξή του, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει διαρροή. Άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις «υπόγειες» μαζώξεις, αναφέρουν ότι για να καταφέρει κανείς να μάθει και να μπει σε κάποιο από τα πριβέ πάρτι, θα πρέπει να είναι «της πιάτσας», καθώς συνήθως πηγαίνουν άτομα «μιλημένα».

Παρόλα αυτά, στα πάρτι «βόμβα» κορoνοϊού, μαζεύονται δεκάδες άτομα, περίπου στα 50-60, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και προφανώς χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Ο ένας χορεύει δίπλα στον άλλον, η μουσική είναι στη διαπασών, το αλκοόλ ρέει άφθονο και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος ανησυχίας για τον κορωνοϊό και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων-ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Thesstoday.gr τονίζει πως «αυτά τα πάρτι είναι γνωστά και γίνονται σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Θεσσαλονίκη».

Το πάρτι κράτησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα

Και προσθέτε: «Στην πόλη μας, νομίζω πως είναι γνωστό πλέον ότι διοργανώνονται ιδιωτικά πάρτι, αλλά εμείς δεν είμαστε οι υπεύθυνοι που θα λύσουν τέτοια ζητήματα. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πάνε και τα κλείσουν τα συγκεκριμένα καταστήματα, εφόσον είναι παράνομα και λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα». Εκτός από τα υπόγεια πάρτι σε καταστήματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του Thesstoday.gr, παράνομα και ιδιωτικά πάρτι γίνονται και σε ταράτσες κτιρίων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο επικοινωνίας. Πρόσφατα αίσθηση προκάλεσε ένα πολυπληθές πάρτι που έγινε σε ταράτσα στην πλατεία Ναυαρίνου. Το πάρτι κράτησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και ανησύχησε ιδιαίτερα τους περιοίκους οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάποιοι ανεύθυνοι διοργανώνουν, εν μέσω πανδημίας, στην ταράτσα μίας πολυώροφης πολυκατοικίας, ένα ξέφρενο πάρτι με τη συμμετοχή πολλών ατόμων.

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα ανεχθούμε τους ασυνείδητους

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που παρουσίασε την ομάδα «Δράση», «τη δίκυκλη ταχεία γρήγορη ομάδα δράσης, πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ωστόσο μίλησε για την πανδημία που πλήττει την πόλη τις τελευταίες ημέρες, αφού παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται» είπε χαρακτηριστικά. Η μάσκα υψώνει τείχη στον αόρατο εχθρό, συμπλήρωσε και προσέθεσε πως, όσοι νοιάζονται για τους δικούς τους και τους άλλους ανθρώπους και αγαπούν τη Θεσσαλονίκη, φοράνε μάσκα.

«Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς, είναι βέβαιο πως μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτόν» συνέχισε. «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία και κάθε αγορά για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτόν τον μεγάλο και επικίνδυνο εχθρό» υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα: «Δεν θα ανεχθούμε τους ασυνείδητους».

Exit mobile version