Θεσσαλονίκη κορονοϊός - λοκντάουν: Σήμερα αναμένονται οι αλλαγές στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για κάθε περιφερειακή ενότητα λόγω κορωνοϊού.
Θεσσαλονίκη κορονοϊός – λοκντάουν: “Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού είναι πολύ άσχημα”, είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΪ, μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη. “Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση, θα χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολα να τα διαχειριστεί η οικονομία”, τόνισε ο περιφερειάρχης και προσέθεσε ότι “θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη.” Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που έχει πέσει στα 30-39 έτη, επεσήμανε ότι “κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο επίπεδο 3, το πορτοκαλί επίπεδο. Θα πρέπει να τεθούν νέα μέτρα, όπως τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων νωρίτερα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους.”
“Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ οδυνηρές αποφάσεις. Είναι καθαρά θέμα του πώς εφαρμόζονται τα μέτρα.” Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: “Ναι, θα πάμε σε lockdown, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.”
Σε αυξημένη επιτήρηση
Σε αυξημένη επιτήρηση από το κίτρινο επίπεδο επιτήρησης, στο πορτοκαλί αυξημένης επιτήρησης, η Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας “σειρά” στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί και οι Σέρρες από το πράσινο στο κίτρινο.
Αυτή τη στιγμή, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 ενεργά κρούσματα και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Μαρτίου έως χθες, συνολικά είχαν καταγραφεί 26.469 ενεργά κρούσματα, τα οποία μαζί με τις 66.172 στενές επαφές τους είχαν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, δηλαδή 92.641 πολίτες. Παράλληλα, περισσότερα από 120.000 άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα εισερχόμενοι αεροπορικώς στην χώρα, έως την 1η Ιουλίου.
Τι πήγε στραβά και κατρακύλησε η Θεσσαλονίκη ξανά
Εκτός από τα πολλά κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι αφενός πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στεγανοποίηση και η ιχνηλάτησή τους και αφετέρου τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι. Η δύσκολη ιχνηλάτηση αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα. Εκτιμάται πως το προφίλ αρκετών κρουσμάτων αφορά άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές (μπάρμαν) με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστούν όλες οι επαφές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην απότομη αύξηση κρουσμάτων μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση θερμοκρασίας. Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους. Εκτός από τα διάσπαρτα κρούσματα και την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς.
Χρυσοχοΐδης: Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται – Θα γίνονται χιλιάδες έλεγχοι
Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα. Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και τόνισε την αναγκαιότητα να φοράνε μάσκα όλοι οι πολίτες. «Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται. Η μάσκα μπορεί να νικήσει τον αόρατο εχθρό. Όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι νοιάζονται για τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπο τους πρέπει να φοράνε μάσκα» ανέφερε ο υπουργός.
Όπως τόνισε ο ίδιος «Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς. Είναι βέβαιο ότι και τώρα μπορεί να νικήσει. Η ελληνική αστυνομία είναι παρούσα. Κάνει χιλιάδες ελέγχους και διαπιστώνει χιλιάδες παραβάσεις». Ο υπουργός παρουσίασε ακόμα τη νέα ομάδα δράσης της πόλης η οποία με δίκυκλα θα βοηθήσει στην καταστολή της εγκληματικότητας. «Αυτή η ομάδα κινείται σε δίκυκλα. Αποτελείται από εκπαιδευμένους αστυνομικούς οι οποίοι είναι πολύ ευέλικτοι και έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν πολύ γρήγορα σε κάθε σημείο, να αλωνίσουν την πόλη» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Ποιες περιοχές θα πάνε στο κόκκινο και στο πορτοκαλί – Σήμερα αλλάζει ο χάρτης
Σήμερα αναμένονται οι αλλαγές στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για κάθε περιφερειακή ενότητα λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ανάλυση των ήδη επιβαρυμένων επιδημιολογικών στοιχείων, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε περιοχές που παρουσιάζεται αυξητική τάση κρουσμάτων.
Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να έρθει σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, και οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.
Στο «κόκκινο» Ιωάννινα, Καστοριά -Σε ποιες περιοχές αναμένεται αλλαγή επιπέδου στον χάρτη
Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο οποίο βρίσκεται ήδη η Κοζάνη, αναμένεται να μπουν Ιωάννινα και Καστοριά, δύο περιοχές όπου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα κρούσματα και οι οποίες είναι μία ανάσα από το lockdown. Υπενθυμίζεται ότι Ιωάννινα και Καστοριά παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 263 ενεργά κρούσματα και 124 αντίστοιχα, με την ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό να κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.
Στο «πορτοκαλί» επίπεδο αναμένεται να ενταχθεί σήμερα η Θεσσαλονίκη, ενώ αλλαγή επιπέδου λόγω αυξημένων κρουσμάτων είναι πιθανόν να γίνει σε:
Κόρινθο (από κίτρινο σε πορτοκαλί)
Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο)
και πιθανότατα Βοιωτία (από κίτρινο σε πορτοκαλί)
Κορωνοϊός: 652 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
Αναλυτικότερα, σε αυξημένη επιτήρηση, από το κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στο πορτοκαλί, αναμένεται να μπει η Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «σειρά» στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει και η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί, καθώς και οι Σέρρες από το πράσινο στο κίτρινο.
Αυτή τη στιγμή, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 ενεργά κρούσματα και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Μαρτίου έως χθες, συνολικά είχαν καταγραφεί 26.469 κρούσματα, τα οποία μαζί με τις 66.172 στενές επαφές τους είχαν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, δηλαδή 92.641 πολίτες. Παράλληλα, περισσότερα από 120.000 άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα εισερχόμενοι αεροπορικώς στην χώρα, έως την 1η Ιουλίου.
Σε Καστοριά και Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς
Ενδεικτικό για την επικείμενη αλλαγή επιπέδου κινδύνου διασποράς του ιού σε κάποιες περιοχές, είναι το σημερινό έκτακτο ταξίδι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στην Καστοριά και την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη. Στην Καστοριά έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη στις 13:00 στην Π.Ε. Καστοριάς, με όλους τους Δημάρχους τον Αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Σαββόπουλο και φυσικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη. Καστοριά και Άργος Ορεστικό φαίνεται να εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Την Πέμπτη ο κ. Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.
Κορονοϊός- Βόμβα Σαρηγιάννη: Χωρίς νέα μέτρα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα
Σε εφιαλτικές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα προχώρησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA o καθηγητής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης: “Αν δεν σοβαρευτούμε πιο πολύ και δεν πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές, φτάνοντας κοντά στα 800 κρούσματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και πάνω από τα 1000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Όταν έχεις αυτή τη διασπορά είναι εύκολο να πας σε υψηλότερες τιμές γρήγορα. Επίσης ο καιρός θα είναι χειρότερος, οπότε θα κλειστούμε πιο πολύ μέσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πιο σωστά τα μέτρα προστασίας”.
Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ωρα MEGA” ότι “έχουμε αναλύσει το σενάριο του μάσκες παντού με την έννοια ενός απλού μέτρου που μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες πιο ενεργές παρεμβάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ΜΜΜ με συσκευές που μπορούν να απολυμαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων”, συνέχισε ο ίδιος.
“Και στα εστιατόρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Σημαντική είναι και η ύγρανση του χώρου. Το να έχουμε ένα επίπεδο 60% στους εσωτερικούς χώρους, θα ήταν σημαντικό. Είναι σωστό να αποφεύγουμε τον ξηρό αέρα. Ένας επιχειρηματίας θα έπρεπε να βάλει έναν υγραντήρα στο χώρο του”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Λινού: Οι νέοι μία από τις βασικές εστίες διασποράς
Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών είπε επίσης στο MEGA πως “ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει απόσταση. Στο λεωφορείο δεν μπορείς να πάρεις μέτρα. Είναι θέμα της πολιτείας πλέον αυτό. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Έχει προταθεί στην Αμερική να μην τρώνε τα παιδιά στο σχολείο στην αίθουσα, γιατί εκεί θα γίνει η διασπορά. Η μεγαλύτερη διασπορά είναι όταν τα παιδιά τραγουδούν. Η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου είναι σημαντική και οι αποστάσεις. Υπάρχουν πολιτείες που ζητούν να δωρίσει κάποιος τη χρήση της αυλής του για μικρά παιδιά.
Η κ. Λινού απευθύνθηκε στους νέους, που φέρονται να αποτελούν μία εκ των βασικών εστιών διασποράς του ιού στην κοινότητα, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητάς τους. “Νομίζω ότι η πλειονότητα των νέων έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δουν άλλους ανθρώπους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ανατρέψουμε την αίσθηση ότι πρέπει να δω τον φίλο μου. Αυτό που θα έκανα θα ήταν να κινητοποιήσω τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν με όλες τις παρατάξεις των φοιτητών, για να τους ζητήσω να γίνουν πρεσβευτές κατά του κορωνοϊού και να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας”.
“Τα πιο πολλά παιδιά πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποια σχολή. Πάντα ξέραμε, από χώρες όπου γίνονταν πολλά τεστ, ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι 20-29 ετών. Αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Αλλά δεν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά. Θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του σε όλη αυτή την κατάσταση. Αν μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους ένα καθημερινό μήνυμα ευθύνης και συμμετοχής, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα”, πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
“Στα πανεπιστήμιά της Αμερικής τον Αύγουστο τους είπαν μέσα σε 20 ημέρες να μετακομίσουν από τις εστίες. Και τους έδωσαν επίδομα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους μέχρι να επιστρέψουν”, σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την οργάνωση άλλων χωρών στο θέμα.