Χρυσή Αυγή αναστολή: Με την κατ’ επανάληψη παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό θα συνεχιστεί σήμερα, στις 11:00, η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η εισαγγελική πρόταση ζητά να του χορηγηθεί αναστολή. Στον ευρωβουλευτή έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στο παρελθόν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους κατ’ επανάληψη, γεγονός που φαίνεται να μην έχει συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα βουλεύματα που αφορούν τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής με επιμέλεια της εισαγγελέως, καθώς, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν χορηγείται αναστολή σε περίπτωση παραβίασης περιοριστικών όρων.
Ο ίδιος ο Γιάννης Λαγός, που τον Ιούλιο του 2015 οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μετά από κατ’ επανάληψη παραβίαση των περιοριστικών όρων, δεν έχει αιτηθεί για ανασταλτική δύναμη της έφεσης, ωστόσο συμπεριλήφθηκε στην πρόταση της εισαγγελέως. «Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, από τα έγγραφα που προσκόμισε χθες ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προκύπτει ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Λαγός. Το δικαστήριο ζητάει να αναζητηθεί, επιμελεία Εισαγγελίας, τυχόν βούλεμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λεπενιώτη, χθες, Τρίτη.
Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες
Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι υπάρχει μεταγενέστερο βούλευμα Συμβουλίου Εφετών του 2019, στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά ότι τελικά δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Οικονόμου αιτιολόγησε την πρότασή της για χορήγηση αναστολής σε όλους πλην του Γιώργου Ρουπακιά, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι κανείς από τους καταδικασθέντες δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους:
«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο οπότε τους ζητηθεί και δεν είναι ύποπτοι φυγής». Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής επί των αναστολών.
Εκτός απροόπτου, οι συνήγοροι των «7» του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και των καταδικασμένων πρώην βουλευτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα επί της πρότασης της κ. Οικονόμου.
https://www.youtube.com/watch?v=C5pgVsMJunM
Επίθεση Λαγού κατά Λεπενιώτη
Μέσω της ιστοστελίδας του κόμματός του, ο Γιάννης Λαγός έκανε λόγο για «δικαστήριο του βουνού», αποκαλώντας την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «εντολοδόχο».
«Η εμπάθεια της εντολοδόχου Λεπενιώτη, που μόνο σαν πρόεδρος ενός δίκαιου δικαστηρίου δεν λειτουργεί, την οδηγεί σε διαρκή σφάλματα που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Τελευταία της μεγάλη γκάφα είναι το ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι έχω παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους το 2015, γιατί έτσι της είπε κάποιος Καμπαγιάννης», ανέφερε ο Λαγός. «Κατανοώ το μίσος της απέναντι στο πρόσωπό μου, γιατί της έχω υποσχεθεί ότι το δικαστικό έγκλημα που έχει διαπράξει από κοινού με τους άλλους επίορκους δικαστές Ντόκο και Τσουλφόγλου (και όλο το παραδικαστικό), θα το ξεσκεπάσω, και η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο για τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», συνέχισε.
Αναταράξεις μετά την πρόταση Οικονόμου
Η πρόταση, πάντως, της εισαγγελέως της έδρας για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, προκάλεσε χθες ισχυρές αναταράξεις και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Και αυτό γιατί η πληρότητα αλλά και η ορθότητα της εισαγγελικής πρότασης αμφισβητήθηκε ευθέως από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη. Με τοποθέτησή της στο δικαστήριο η πρόεδρος αναφέρθηκε στα λεγόμενα της εισαγγελέως για τους κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, για να επισημάνει επί της ουσίας ότι στο σημείο αυτό η εισαγγελική πρόταση περιέχει αβλεψίες και πλημμέλειες.
Συγκεκριμένα και όπως ευθέως άφησε να εννοηθεί η κυρία Λεπενιώτη η πρόταση της κυρίας Οικονόμου εμπεριέχει ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων αλλά και σχετικά με το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ένα γεγονός το οποίο η εισαγγελέας ουδέποτε ανέφερε στην πρότασή της, τονίζοντας μάλιστα ότι και ο Ιω. Λαγός δικαιούται αναστολής παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ο ίδιος και η υπεράσπισή του υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στη δίκη.
Επισημαίνοντας τις παραπάνω παραλείψεις της εισαγγελικής πρότασης, η κυρία Λεπενιώτη ρώτησε από έδρας χθες την κυρία Οικονόμου αν θέλει να διορθώσει την πρότασή της για το θέμα των αναστολών και να συνεκτιμήσει ενδεχομένως το γεγονός ότι 11 τουλάχιστον καταδικασθέντες τους οποίους η ίδια δεν είχε αναφέρει καν στην πρόταση της, δεν διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.
“Εκρηκτικός” διάλογος
Μάλιστα, το ύφος της κ. Λεπενιώτη όταν απευθύνθηκε στην κ. Οικονόμου ήταν αυστηρό. Απαντώντας η εισαγγελέας ανέφερε πως επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες – ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους….», εξήγησε η εισαγγελέας. «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη. «Μάλιστα», απάντησε με τη σειρά της η εισαγγελέας.
Όπως και να έχει πάντως, η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών στις ποινές μέχρι το Εφετείο δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα αναφορικά με το εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτοι φυγής, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του για το εάν θα τους οδηγήσει ή όχι στη φυλακή.