Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά – Στόλτενμπεργκ: “Νίπτει τα χείρας του” για το Oruc Reis:
ORUC REIS, S - 400

Ελληνοτουρκικά – Στόλτενμπεργκ: “Νίπτει τα χείρας του” για το Oruc Reis:

Ελληνοτουρκικά - Στόλτενμπεργκ: "Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος και αν συμβούν να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ελληνοτουρκικά – Στόλτενμπεργκ: “Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός περιστατικού ή ενός ατυχήματος – και, αν συμβούν, να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις”, δήλωσε σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας σε τηλεδιάσκεψη τις 22 και 23 Οκτωβρίου, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση κάνοντας αναφορά στην κατάρτιση του μηχανισμού απεμπλοκής “με τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους για τις υφιστάμενες διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα”, όπως είπε.

“Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες απεμπλοκής. Πιστεύουμε ότι το έργο που γίνεται στο ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο, στηρίζει τις γερμανικές προσπάθειες να διευκολύνουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για το βασικό ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο”. Όπως είπε είναι σε τακτική επαφή με τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ. “Εργαζόμαστε από κοινού για την άμβλυνση των εντάσεων, είναι μία κοινή φιλοδοξία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ” πρόσθεσε.

“Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και εκτιμούμε τις συνεισφορές τους”, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Για το Oruc Reis: Δεν θα ασχοληθώ με τα νομικά ζητήματα

ΕΡ.: Tο Oruc Reis συνοδεύτηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία και μπήκε σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Λέτε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θεωρούνται Σύμμαχοι για το ΝΑΤΟ, αλλά βλέπουμε ότι ένας Σύμμαχος, η Τουρκία, συνεχίζει να αυξάνει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Χθες, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία παρατάχθηκαν μεταξύ τους κοντά στο λιμάνι του Καστελόριζο. Λοιπόν, πώς ο στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης του ΝΑΤΟ θα επιλύσει αυτήν την κατάσταση;

ΑΠ.: Λοιπόν, νομίζω ότι ο μηχανισμός αποσυμπίεσης είναι σημαντικός, διότι διασφαλίζει ότι έχουμε στη διάθεσή μας γραμμές για την επικοινωνία 24/7. Και φυσικά, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γραμμές για να αποτρέψουν τυχόν συμβάντα και ατυχήματα.

Δεν θα ασχοληθώ με τα νομικά ζητήματα. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι ότι συμβάλλουμε στη μείωση των εντάσεων με την καθιέρωση του μηχανισμού αποσυμπίεσης και ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα συμβάντων ή ατυχημάτων μεταξύ δύο πολύτιμων συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, το έχουμε κάνει αυτό πριν. Στη δεκαετία του 1990, υπήρχε επίσης μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος. Υπήρχαν πραγματικά πολλά περιστατικά που οδήγησαν σε θύματα, θανάτους. Και τότε το ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης διαφορετικούς μηχανισμούς, γραμμές επικοινωνίας για την αποσυγκρουσία και την αποφυγή περαιτέρω συμβάντων. Αυτό ήταν επιτυχές.

Βοήθησε στη μείωση των εντάσεων. Και, φυσικά, η κατάσταση είναι διαφορετική τώρα από τη δεκαετία του 1990. Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε μερικά μαθήματα από τη δεκαετία του 1990 που μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ – και αυτό ακριβώς κάνουμε και συνεργαζόμαστε με άλλα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είπε για τους S-400

Σχετικά με τους S-400, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα και “έχω εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων στην Άγκυρα”. Το σύστημα αυτό “δεν μπορεί να ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ”. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη οι ΗΠΑ για το λόγο αυτό έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις