Oruc Reis τώρα: «Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.
Oruc Reis τώρα: Την αποκάλυψη ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο καθώς η Άγκυρα αποφάσισε να επεκτείνει τη Navtex για το τουρκικό σεισμογραφικό έκανε σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. «Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το σεισμογραφικό πλέει στην περιοχή εδώ και 10 μέρες ενώ η Navtex του έχει ισχύ μέχρι αύριο. Η περίοδος παραμονής του ωστόσο στην Ανατολική Μεσόγει αναμένεται να παραταθεί καθώς οι εργασίες του αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Νέες Navtex
Την Τρίτη εξάλλου η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες Navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη. Η Τουρκία, με τις νέες Navtex θέλησε να απαντήσει στις ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Σε αυτές αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, επικαλούμενη την Συνθήκης της Λωζάννης.
Αντεπίθεση μέσω διπλωματίας
Τον δρόμο της διπλωματίας έχει επιλέξει η Ελλάδα προκειμένου να απαντήσει στις συνεχιζόμενες όσο και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέχεια των επιστολών που απηύθυνε στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε το βράδυ της Τρίτης και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Μπορέλ και Βάρχελι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο twitter, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) και τον επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι (Oliver Varhelyi), τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απειλές Ερντογάν
Νωρίτερα, νέες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Επιφυλάσσουμε περισσότερους εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που θα προστατεύουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Όσο μεγαλώνει η Τουρκία τόσο αυξάνεται και η ζώνη ενδιαφέροντός της» επισήμανε.
Σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Μαύρη Θάλασσα τόνισε: «Εύχομαι η ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα να είναι επωφελής για τη χώρα μας. Κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στη Μαύρη Θάλασσα θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και το μέλλον αυτής της χώρας και του έθνους».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο Ερσίν Τατάρ λέγοντας: «Βλέπουμε την απόφαση των Τουρκοκυπρίων, ως ένα σημάδι οικοδόμησης κοινών μελλοντικών στόχων με την Τουρκία. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία στην Κύπρο». Η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου έρχεται την ημέρα που η Αθήνα έχει «ξεδιπλώσει » διπλωματική αντεπίθεση.