Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 865 κρουσμάτων. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενδέχεται μέσα στις επόμενες 5-7 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να διπλασιαστεί. «Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά. Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
Επισήμανε βέβαια ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι δεν αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση κι επομένως δεν ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, στο γεγονός ότι νοσούν οι νεότεροι και ότι υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών. «Αυτό που βλέπουμε στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες Covid, οι γνώσεις μας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν είναι πολύ καλύτερες κι έτσι αποφεύγεται η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη σε αρκετούς που πριν από μερικούς μήνες δε θα ήταν εφικτό», σημείωσε.
«Περιμένουμε τα νέα μέτρα και την επίδρασή τους»
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα και να δούμε σε λίγες ημέρες τι επίδραση θα έχουν. Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εμβολιαστεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, τα μέτρα τα ξέρουμε και πρέπει να τα τηρούμε».
Σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, δήλωσε ότι υπάρχουν 3 ή 4 κλινικές μελέτες σε προχωρημένη φάση 3 και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι πιθανότατα θα φέρουν τους φακέλους των μελετών με τα αποτελέσματά τους στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς τον Νοέμβριο κι εφόσον λάβουν έγκριση, θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή όσο γίνεται νωρίτερα για την τμηματική κατανομή σε όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι αν υπάρξει αύξηση θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σημειώνοντας ότι «η μάσκα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση». Πρόσθεσε δε ότι ότι «οι Έλληνες ψάχνουν να βρουν τα αντίμετρα. Όταν κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να γίνονται πάρτι σε σπίτι. Τότε νεκρώνει το μέτρο της πολιτείας. Όταν η πολιτεία λαμβάνει ένα μέτρο σχετίζεται με δύο παραμέτρους. Να μην αυξήσει τα κρούσματα κι επιβαρύνει το υγειονομικό σύστημα, αλλά και συγχρόνως να μην καταρρεύσει η οικονομία. Αυτό το κάναμε τον Μάρτιο όταν το τσουνάμι ερχόταν και δεν ξέραμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το υγειονομικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο. Τώρα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτές τις κοινωνίες, αλλά με ασφάλεια».