Υδροστρόβιλο Ρόδος: Σε πανικό όσοι τράβαγαν βίντεο - Έτρεχαν να προστατευθούν από τον υδροστρόβιλο - Πήρε και σήκωσε καρέκλες και τραπέζια στο πέρασμά του
Υδροστρόβιλο Ρόδος: Το νησί της Ρόδου έπληξε χθες η κακοκαιρία, ενώ βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύτου, δείχνει έναν υδροστρόβιλο να ξεσπά στη μέση της θάλασσας στην παραλία Αφάντου του νησιού. Ωστόσο, βίντεο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Forecast Weather Greece, στο Facebook, δείχνει τα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν «χτυπήσει» ο υδροστρόβιλος, ο οποίος στο πέρασμά του, πήρε και σήκωσε τραπέζια και καρέκλες από τα παραθαλάσσια μαγαζιά. Μάλιστα, όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα κοντά στη θάλασσα και κατέγραψαν το φαινόμενο με το κινητό τους τηλέφωνο, έτρεχαν πανικόβλητοι να κρυφτούν πίσω από τους τοίχους, ώστε να προστατευθούν.
Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, Κώστας Φιλίππου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτων. Όταν αντιλήφθηκε ότι ο υδροστρόβιλος έρχεται προς το μέρος του, ζήτησε από τους τουρίστες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εισέλθουν στο κατάστημα για να προστατευθούν. Ο υδροστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι, οι οποίοι βέβαια δεν πέρασαν από το ίδιο σημείο.
https://www.facebook.com/100004585542205/videos/1718108678351967/
Ανεμοστρόβιλος και στη Νάξο
Ένας εντυπωσιακός ανεμοστρόβιλος σχηματίστηκε, χθες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στη Νάξο. Όπως περιγράφουν τα τοπικά Μέσα, ο ανεμοστρόβιλος ήταν ορατός από πολλές περιοχές του νησιού και οι κάτοικοι έσπευσαν να τον φωτογραφίσουν. Το φαινόμενο διήρκεσε λίγη μόνο ώρα και στη συνέχεια χάθηκε ανοιχτά της θάλασσας προς την Πάρο. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται πράγματι μια αυξητική συχνότητα εμφάνισης υδροσιφώνων στην Ελλάδα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αστάθειας των χαμηλότερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων. Οι υδροστρόβιλοι είναι στήλες περιστρεφόμενου αέρα, που εκτείνονται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τη βάση κάποιου σύννεφου, με το οποίο συνδέονται. Δεν εμφανίζονται απαραίτητα κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή κακοκαιρίας. Στη χώρα μας φθάνουν συνήθως σε πλάτος τα 20-30 μέτρα και ύψος από 700 -1.000 μέτρα.