Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα 22/10: Σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα, αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως ενημέρωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας τους για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το θέμα του κορωνοϊού, στον απόηχο της νέας «έκρηξης» κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Θέλω να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, έχει έρθει και στη χώρα μας. Το απόγευμα θα μιλήσω στους πολίτες και θα εξηγήσω πού βρισκόμαστε και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Βίντεο Newpost
Στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένουν μέτρα όπως:
· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
· περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (σε περιοχές ενταγμένες στα επίπεδα 3 και 4)
· και επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.
Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συντονισμός για την αναχαίτιση της διασποράς των κρουσμάτων και σε αυτό το πλαίσιο αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα προς τους πολίτες, δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.
Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 363 και χθες έφτασαν τα 865. Στην Αττική τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 331, αριθμός ρεκόρ της επιδημίας για το λεκανοπέδιο. Χθες επίσης έγιναν 92 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας και οι διασωληνωμένοι ήταν 89. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 534. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, είναι στο 3,6%. Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη.
Τα στοιχεία δείχνουν μια κατάσταση οριακά ελεγχόμενη (δεν έχει φθάσει καν κατά τους ειδικούς η δύσκολη περίοδος με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους που θα εκτινάξει τα κρούσματα) η οποία μοιάζει πολύ δύσκολα, αν όχι με μεγάλο τίμημα, αναστρέψιμη.
Τι αλλάζει στον Χάρτη και τη χώρα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από αύριο, Παρασκευή, επιβάλλεται το δεύτερο, μετά την Κοζάνη, τοπικό lockdown στην Καστοριά, μια περιοχή που είχε δοκιμαστεί σκληρά και στην αρχή της πρώτης φάσης της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο, με συρροές κρουσμάτων από ταξίδια και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως μνημόσυνα, και μετράει πολλές απώλειες.
https://www.youtube.com/watch?v=bb44bY20jsY
Και κατά τη δεύτερη φάση της επιδημίας η Καστοριά βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο.
Πρόκειται για τη δεύτερη περιοχή της χώρας που περνά στο τελευταίο επίπεδο, του αυξημένου κινδύνου. Για 14 ημέρες και η Καστοριά θα βρίσκεται σε καραντίνα, με ισχύοντα μέτρα μεταξύ άλλων, την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων (εκτός των καταστημάτων τροφίμων για τα οποία ισχύουν ειδικά μέτρα), αναστολή λειτουργίας της εστίασης (πρόβλεψη μόνο για take away), όλων των πολιτιστικών θεαμάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, άλλες τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, χρωματίστηκαν με πορτοκαλί, δηλαδή θα βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3. Σε… πορτοκαλί, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται συνολικά 17 περιοχές: εκτός από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές που αναβαθμίστηκαν χθες στο επίπεδο 3, σε αυτό βρίσκονται επίσης η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.
Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίστηκε στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού κινδύνου, έπειτα από μια σύντομη διαδρομή -θρίλερ όπου από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις αρχές Οκτωβρίου έφθασε σε τριψήφιο αριθμό, με πολλαπλές νέες διαγνώσεις και εστίες της λοίμωξης Covid-19 και κύριο χαρακτηριστικό τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες 181 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα 125 κρούσματα είχαν καταγραφεί προχθές.
Δύο επίπεδα “ανέβηκαν” οι Σέρρες που πλέον μπαίνουν και αυτές από αύριο στο επίπεδο 3, σε σχέση με το επίπεδο 1 και χαμηλότερο που ήταν μέχρι χθες, λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 14 ημέρες. Κατά ένα επίπεδο ανέβηκαν η Λάρισα και η Βοιωτία, καθώς βρίσκονταν στο μέτριο κίνδυνο ή αλλιώς επίπεδο 2.
Τα Ιωάννινα όπου καταγράφηκαν χθες 32 νέα κρούσματα κορωνοϊού, παραμένουν οριακά στο επίπεδο 3 αγγίζοντας τα επίπεδο 4. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, οι δείκτες επικινδυνότητας στα Ιωάννινα είναι οριακοί και αναμένεται να επαναξιολογηθούν μεθαύριο.
Αξίζει να αναφερθεί από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ότι καταγράφηκαν 13 στην Εύβοια, 12 κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 10 στην Αχαΐα, 9 στην Πέλλα, από 8 στην Πιερία και στην Καβάλα, από 6 κρούσματα στο Ηράκλειο, στη Λέσβο και στη Νάξο, 5 στο Κιλκίς, από 4 στη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, τη Ροδόπη, από 3 στη Μαγνησία, την Ξάνθη, τη Χαλκιδική.