Τουρκία – Γερμανία υποβρύχια: Από τα καλύτερα “πελατάκια” της Μέρκελ ο Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Γερμανία υποβρύχια: Από τα καλύτερα “πελατάκια” της Μέρκελ ο Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τουρκία - Γερμανία υποβρύχια: Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατασκευής 5+1 υπερσύγχρονων υποβρυχίων, τα οποία διαθέτει ήδη η Ελλάδα και της εξασφαλίζουν υπεροπλία σ’ αυτόν τον τομέα.

22.10.2020 | 10:25

Τουρκία – Γερμανία υποβρύχια: Με επιστολή του προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Χάικο Μάας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να μη δοθούν άδειες εξαγωγής που αφορούν στρατιωτικό υλικό όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη, καθώς και για το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων. Σε μια πρώτη, πολύ χλιαρή αντίδραση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων». Αυτός είναι ο λόγος –δηλώνει το Βερολίνο– για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».

Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή, ναι μεν η Γερμανία διαφωνεί με τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, την τουρκική εμπλοκή της στη Λιβύη και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά… όχι τόσο. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είναι από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Τουρκία – Γερμανία υποβρύχια: Σε εξέλιξη πρόγραμμα – μαμούθ

Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατασκευής 5+1 υπερσύγχρονων υποβρυχίων, τα οποία διαθέτει ήδη η Ελλάδα και της εξασφαλίζουν υπεροπλία σ’ αυτόν τον τομέα. Το επιχείρημα του Βερολίνου για την ολοκλήρωση αυτού και άλλων προγραμμάτων πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία είναι πως ο αγοραστής είναι νατοϊκός εταίρος. Ο όγκος των εγκεκριμένων γερμανικών εξαγωγών οπλισμού στην Τουρκία το 2020 πιθανότατα θα υπερβεί τον αντίστοιχο όγκο του 2019. Σημαντική αύξηση είχε σημειωθεί και το 2019 σε σύγκριση με το 2018 (12,9 εκατ. ευρώ). Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι οι εξαγωγές εξαρτημάτων και όπλων για τα υποβρύχια είχαν λάβει προέγκριση το 2009 και υπάρχει εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Tα οπλικά συστήματα

Το γεγονός ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως και εμπράκτως δύο χώρες-μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά το Βερολίνο κι όχι μόνο, αφού τα συμβόλαια για αγορά οπλικών συστημάτων επηρεάζουν αποφασιστικά και τη στάση άλλων χωρών-μελών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, στις οποίες και απευθύνθηκε ο Νίκος Δένδιας. Η Τουρκία, όπως σημειώνει το protothema, αγόρασε το 2018 γερμανικά οπλικά συστήματα αξίας 243 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων τον ίδιο χρόνο ανήλθε στα 771 εκατ. ευρώ. Το 2019 η Γερμανία εξήγαγε οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 832 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 345 εκατ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Η έγκριση περιελάβανε 268 άδειες για οπλικά συστήματα αξίας 2,6 δισ. δολάρια και 9.590 άδειες για άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 5,6 δισ. δολάρια. Πενήντα έξι αιτήματα αξίας 17,3 δισ. Απορρίφθηκαν, λόγω της άρνηση της κυβέρνησης Μέρκελ να προμηθεύσει την Τουρκία με όπλα που θα χρησιμοποιούνταν στην επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βόρεια Συρία. Για το 2020, εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους 22,8 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι και οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Γερμανία επίσης είναι σημαντικές, φτάνοντας συνολικά στα 18 δισ. δολάρια.

Οι γερμανοτουρκικές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις είναι διαχρονικά στενές. Η απαρχή τους, μάλιστα, βρίσκεται στην ένωση των γερμανικών κρατιδίων και τη δημιουργία της γερμανικής αυτοκρατορίας υπό τον Μπίσμαρκ το 1871. Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν οι Γερμανοί ήταν που είχαν αναλάβει την αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού.

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: Όχι όπλα – βοήθεια στην Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα αφοπλισμού Κάτια Κόιλ απάντησε ότι «οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη πιο αιχμηρή η δήλωση της Σεβίμ Ντάγκντελεν, εκπροσώπου της Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού, η οποία δήλωσε από την Κύπρο:

«Όποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν, τονίζοντας ότι «αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Η Αριστερά ζητά να σταματήσουν άμεσα τόσο οι εξαγωγές όπλων όσο και η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία αλλά και να δοθεί τέλος στην «ανεύθυνη προοπτική» διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης και περαιτέρω εμπορικών διευκολύνσεων στην Άγκυρα.

Exit mobile version