Εξαδάκτυλος κορονοϊός: Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τους νέους και τις εστίες υπερμετάδοσης
Εξαδάκτυλος κορονοϊός: Ανησυχητικά τα όσα αναφέρει για το ερχόμενο διάστημα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκτόξευση των κρουσμάτων. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι όταν τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μπορεί να προστεθεί και τέταρτο και πέμπτο ψηφίο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Στην έκπληξη του δημοσιογράφου για το αν μία χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να έχει πάνω από 10.οοο κρούσματα τη μέρα ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν αφοπλιστικός. Έφερε το παράδειγμα της Τσεχίας, μιας χώρας που διαχειρίστηκε εξαιρετικά την πανδημία σε πρώτη φάση, ωστόσο, πλέον καταγράφει ημερήσια κρούσματα πάνω από 10.000.
Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κάτι που σήμερα θεωρείται υπό έλεγχο, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται η τήρηση των μέτρων με μεγάλη συνέπεια ώστε να ανατραπεί η πορεία που έχει πάρει η πανδημία στη χώρα μας. Τονίζοντας πως στην διασπορά του ιού δεν έχουν συνεισφέρει μόνο οι νεαρότερες ηλικίες, για τις οποίες συχνά τονίζει ότι είναι οι εκτεθειμένες στον ιό ούτως ή άλλως, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις κόσμου είτε για λύπη είτε για χαρά είτε εξ΄ανάγκης (για τα μέσα μαζικής μεταφοράς) δημιουργούν τις συνθήκες συγχρωτισμού. Ειδικά για τις πορείες υποστήριξε ότι πρόκειται για εστίες υπερμετάδοσης. Παράλληλα, έκανε έκκληση στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών να μην κάνουν εκδρομές το επόμενο διάστημα μειώνοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις.
Δερμιτζάκης: Αργησαν τα μέτρα, έπρεπε να είναι καθολικά – Δεν βοηθά η διαβάθμιση
Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά. «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία» είπε ο καθηγητής.
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Αρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος.