Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα – νέα μέτρα: Πού είμαστε τώρα, τι λένε οι ειδικοί
ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ;

Κορονοϊός Ελλάδα – νέα μέτρα: Πού είμαστε τώρα, τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός Ελλάδα - νέα μέτρα: Ακόμα περισσότερη τηλεργασία, ραντεβού ακόμα και για ψώνια και καθολικά μέτρα, καθώς τα τοπικά μέτρα δεν αποδίδουν και ο κορονοϊός θα διασπαρθεί σε όλη τη χώρα

Κορονοϊός Ελλάδα – νέα μέτρα: Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο στο πεδίο της επιδημίας καλείται να περάσει η χώρα μας, όπως αυτό οριοθετήθηκε αίφνης τα τελευταία 24ωρα με τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού και την ενεργοποίηση δύο ακόμη εργαλείων για τον περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19. Τα 2.414 θετικά κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών -882 θετικά κρούσματα κορωνοιού ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνέχεια των 865 προχθές και των 667 την περασμένη Τρίτη- αποτυπώνουν τη δύσκολη φάση της επιδημίας στην Ελλάδα, και αιτιολογούν την ανάγκη λήψης μέτρων, που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, όπως και την ανακοίνωση τους, χθες, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η καθολική χρήση της μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, από 12.30 τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί, σε 19 περιφερειακές ενότητες και ουσιαστικά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

https://www.youtube.com/watch?v=_s6M4oLokDE

Κορονοϊός: Τα έγγραφα για τις μετακινήσεις σας

Όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα της γενικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αφορούν τους κατοίκους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ζακύνθου, του Ηράκλειου Κρήτης, της Θήρας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κέας-Κύθνου, της Λέσβου, της Μυκόνου, της Πέλλας, της Σάμου, των Τρικάλων, της Βοιωτίας, της Λάρισας και των Σερρών.

Σε ό,τι δε αφορά την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικών lockdown η χρήση μάσκας ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωτική. Δεν ίσχυε σε αυτές η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας παρότι οι χώροι συνάθροισης και διασκέδασης είναι κλειστοί (π.χ. μπαρ, μουσικές σκηνές και εστιατόρια με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery).

Εκτίναξη κρουσμάτων και νεκρών

Τα 826 εγχώρια κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από αυτά, τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας καταγράφεται σαφώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 16 θετικά στον κορωνοϊό άτομα. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να εντεκαπλασιαστούν. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται «καζάνι που βράζει» με μεγάλο ιικό φορτίο.

Οι νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου μετρούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους, με τους αρμόδιους να έχουν ενεργοποιήσει τα σχετικα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Στην Αττική, παρά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, οι ειδικοί δεν βλέπουν -ακόμη – δυναμική αύξηση και στην καμπύλη της επιδημίας, αλλά μια εύθραυστη ισορροπία. Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία τις επόμενες δυο εβδομάδες αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θεωρούν ότι τα εκατοντάδες κρούσματα ακόμη και σε νέους, θα προκαλέσουν μολύνσεις και νόσηση σε ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους και μοιραία και διασωληνώσεις και θανάτους.

Άσχημα τα πράγματα στις Σέρρες

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται επίσης στις Σέρρες με άλλα 65 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, στη Λάρισα με 40 άτομα, στα Ιωάννινα με 23, στη Λέσβο με 17, στην Καστοριά με 15, στην Κοζάνη, τη Ροδόπη και το Ηράκλειο με 10, στα Τρίκαλα, την Αχαΐα και τη Μεσσηνία με 9 άτομα θετικά στον κορωνοιό.

Συνολικά, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 549, με τη χθεσινή ημέρα να κατέχει εκτός από το ρεκόρ των κρουσμάτων, και εκείνο των θανάτων. Δέκα πέντε (15) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο 24ωρο μετά από σκληρή μάχη με τον κορωνοιό και τις επιπλοκές του σε νοσκομεία της χώρας. Μάλιστα, ο αριθμός των θυμάτων υπερδιπλασιάστηκε από τη μία μέρα στην επόμενη – 6 νεκροί προχθές, 15 εχθές.

Σταθερή η ροή προς τα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 770 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19. Από αυτούς οι 544 σε κλινικές Covid-19, και οι 226 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ( ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι ασθενεις με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ανέρχονταν χθες βράδυ στους 88.

Εχθές έγιναν 75 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού, αριθμός μειωμένος σε σχέση με εκείνον της προχθεσινής ημέρας (ήταν 92). Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι περισσότερες εισαγωγές ασθενών καταγράφηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής, αντιστρέφοντας για μία ημέρα τη συνήθη ροή των ασθενών που κινείται κυρίως προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Έτσι χθες έγιναν 36 εισαγωγές στην Αττική και 39 σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες (8) εισαγωγές έγιναν στο ΑΧΕΠΑ όπως και στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κοζάνης (εισήχθησαν 4 ασθενείς). Μικρότερη ροή ασθενών καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Αχαίας, των Γιαννιτσών, Λάρισας και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης (από 2 ασθενείς).

Κικίλιας: Υπάρχουν όπλα εκτός από το lockdown – Πότε θα έχουμε το εμβόλιο

Λελογισμένα χαρακτήρισε τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στην ερώτηση γιατί τα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων. Εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολλά μέτρα ενώ αυτά που ίσχυαν ήδη δεν εφαρμόζονταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν.

Χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες πολύ δύσκολους και γι’ αυτό απαιτείται μια σημαντική προσπάθεια από όλους έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο «που δεν είναι μακριά».

 «Έχουμε κι άλλα όπλα πριν το lockdown»

Για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς υπάρχουν και αρκετά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα τοπικά lockdown δεν είναι κάτι που βγαίνουν από το τραπέζι ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προαναγγέλλεται. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τους κανόνες και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες που «τρέχουν» εμβόλια για τον κορωνοϊό και βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, καλά νέα θα μπορούσαν να υπάρχουν στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης. Επεσήμανε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς υπάρχει συμφωνία να μοιραστούν τα εμβόλια βάση αλγορίθμου ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων ανά χώρα. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί.

Δερμιτζάκης: Αργησαν τα μέτρα, έπρεπε να είναι καθολικά – Δεν βοηθά η διαβάθμιση

Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά. «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία» είπε ο καθηγητής.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Αρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος.

Χρειαζόμαστε πιο γενναία μέτρα

Θεωρώ ότι έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Αφού δεν πάρθηκαν νωρίτερα, να παρθούν σε όλη την επικράτεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι να σχεδιαστεί, οι δραστηριότητες που γίνονται την ημέρα, να γίνονται συντεταγμένα. Να ενισχυθεί η τηλεργασία ακόμα περισσότερο και να μπουν σε ραντεβού οι δραστηριότητες. Να γίνουν πιο συντεταγμένες οι έξοδοι. Να είναι επιβεβλημένο να κλειστεί ραντεβού σε οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμα και για να πάει κάποιος σε κατάστημα ρούχων να αγοράσει κάτι. Να μειωθεί ο συνωστισμός γενικότερα.».

Για την χρωματική διαβάθμιση των κρουσμάτων και τον διαχωρισμό της χώρας ήταν ξεκάθαρος: «Οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι μικρές περιοχές. Δεν είναι πολιτείες ολόκληρες, όπως είναι για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εδώ, σε μισή ώρα, οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί και να αλλάξει περιοχή. Ετσι, ξεφεύγουν τα μέτρα. Είναι τόσο μικρές οι περιοχές που δεν μας δίνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται τοπικά πια. Ξεφύγαμε από αυτή τη φάση» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Στη Θεσσαλονίκη σκάβουν νέους τάφους για τα θύματα του κορονοϊού

Tην ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η είδηση δήμος Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και την έξαρση κρουσμάτων στην πόλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Thesstoday.gr, από τις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τον Σύνδεσμο Κοιμητηρίων στον Εύοσμο, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμη ένας χώρος ταφής ατόμων που ενδεχομένως θα φύγουν από τη ζωή λόγω της νόσου, ανάλογο με εκείνον στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, που λειτουργεί από τον Μάρτιο.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Αβαρλής, μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί και νέος χώρος ταφής των θυμάτων λόγω του κορονοϊού, “καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν ξέρουμε τι αριθμούς θα αφήσει πίσω της η “μαύρη λίστα”. Ο χώρος που αναμένεται να δημιουργηθεί το προσεχές διάστημα στον Εύοσμο θα πληροί παρόμοια κριτήρια όπως της Θέρμης, δηλαδή θα είναι απομονωμένος, μακριά από τους λοιπούς τάφους, η ταφή θα έχει διάρκεια δέκα χρόνων, ενώ η μεταφορά των θυμάτων θα γίνεται μέσα σε σφραγισμένα φέρετρα τα οποία θα είναι τυλιγμένα με διπλό ειδικό νάιλον, ενώ αντίστοιχη ειδική φόρμα θα φορούν και οι νεκροί.

Ο κ. Αβαρλής πρόσθεσε μάλιστα, πως ο δήμος Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε άμεσα όπως και τον Μάρτιο, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους πρόσφατα σκαμμένους τάφους στα κοιμητήρια της Θέρμης.  Μέχρι στιγμής, μετρούν 40 ταφές λόγω κορονοϊού στον συγκεκριμένο χώρο, υπάρχουν 40 ανοιχτοί και ο δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη 50, σχεδιάζοντας παράλληλα και τον νέο χώρο στον Εύοσμο.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο κ. Αβαρλής υποστήριξε ότι η λήψη αυστηρών μέτρων μπορεί να βοηθήσει τη “δραματική” όπως χαρακτήρισε κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, κάτι που άλλωστε ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις