Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αποζημίωση ενοικίου 2020: Πώς ξεμπλοκάρονται οι λανθασμένες αιτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημίωση ενοικίου 2020: Πώς ξεμπλοκάρονται οι λανθασμένες αιτήσεις

Αποζημίωση ενοικίου 2020: Τι πρέπει να «τσεκάρετε» στην αίτηση Covid-19 που έχετε κάνει - Οι νέες προθεσμίες για τις οικειοθελείς μειώσεις

Αποζημίωση ενοικίου 2020: Μισθωτήρια συμβόλαια που δεν έχουνε δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, συνιδιοκτησίες άλλα και λανθασμένες καταχωρήσεις για ποσά των ενοικίων είναι τα συνήθη λάθη που έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τις αποζημιώσεις ενοικίων. Τα προβλήματα αυτά παγώνουν την διαδικασία των αιτήσεων όπως και έγινε σε 200.000 περιπτώσεις και ιδιοκτήτες που θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα Covid-19 και να κάνoυν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να προκειμένου να προχωρήσει αίτηση τους.

Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι εάν είναι ίδιες οι καταχωρήσεις για το μηνιαίο μίσθωμα και το αρχικό ποσό που δηλώθηκε, εάν είναι σε ισχύ η συμφωνία μίσθωσης όπως επίσης και αν έχει καταχωρηθεί σωστά το είδος του μισθώματος, εάν πρόκειται δηλαδή για επαγγελματική μίσθωση για κατοικία και τα λοιπά. Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει με τους μισθωτές τους, δεν κατάφεραν να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω των λαθών αυτών. Ως εκ τούτου, στους ιδιοκτήτες αυτούς βεβαιώθηκε ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση λόγω υπολογισμού εκπτώσεων φόρου βάσει δηλώσεων Covid. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες, θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου».

Τι επισημαίνει η ΑΑΔΕ

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, «θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες». Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, να μην ισχύσει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες και όλοι μαζί να τύχουν έκπτωσης 480 ευρώ (4 Χ 120 ευρώ), αλλά να μοιραστεί στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και να περιοριστεί στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%). Εξάλλου με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την υποβολή της δήλωσης Covid, στις περιπτώσεις που έχει επέλθει μείωση μισθώματος τουλάχιστον 30%. Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση:

* Σε περίπτωση που, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με το μισθωτή, το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid-19, οι εκμισθωτές ακινήτων οφείλουν να υποβάλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση Covid) για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020, κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις