Oruc Reis τώρα: Την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Navtex και τις έρευνες του Oruc Reis, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε την επαναφορά στις συζητήσεις του μηχανισμού αποτροπής ατυχήματος και αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το OPEN, ο ΥΠΕΘΑ, για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζήτησε να σταματήσουν να εκδίδονται Navtex και να σταματήσουν και οι επιθετικές δηλώσεις.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία, φαίνεται ότι δεν θέλει να προσέλθει στο τραπέζι των επαφών, κάτι που αποδεικνύεται, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, και με την τελευταία Navtex που εξέδωσε η Τουρκία κι έχει ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.
Ανανεώθηκε η τουρκική Navtex
Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την αφερεγγυότητά της και τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για διάλογο και επανέναρξη διερευνητικών επαφών, η τουρκική κυβέρνηση ανανέωσε έως τις 27 Οκτωβρίου τη ναυτική οδηγία για το ερευνητικό Oruc Reis, με τη νέα Navtex να φτάνει και πάλι σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο. Το απόγευμα της Πέμπτης, το Oruc Reis «έσπασε» και πάλι το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, αγγίζοντας τα 10 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό πέρασε μία «ανάσα» από τα ελληνικά νησάκια και τον ελληνικό Στόλο και συνέχισε με πορεία δυτική.
Ωστόσο, από τη γέφυρα του Oruc Reis, είδαν και πάλι τα ελληνικά πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν λάβει θέσεις μάχης και έχουν δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος γύρω από το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, σημαδεύοντας κυριολεκτικά το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία. Το ίδιο φυσικά και τα «βατράχια» των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που έχουν καταλάβει θέσεις – «κλειδιά» σε νησιά και βραχονησίδες και είναι πάντα έτοιμοι να χτυπήσουν όπου χρειαστεί.
Πάλι λόγια από τον Στόλτενμπεργκ
«Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων». Αυτό το μήνυμα επανέλαβε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι «αυτό το θέμα το συζητήσαμε με τους υπουργούς σήμερα και δώσαμε μεγάλη στήριξη στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, στον διάλογο, στη μείωση της έντασης και στη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε να μην λαμβάνονται θέσεις υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης αλλά να στηρίξουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για την αποφυγή επεισοδίων και ατυχημάτων. Η αποφυγή μάλιστα τέτοιων επεισοδίων και ατυχημάτων είπε ότι δεν πρέπει να ανατίθεται στους διοικητές των πλοίων ή τους πιλότους των καταδιωκτικών. «Εμείς οι πολιτικοί», τόνισε, «πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιλύσουμε τη διαφορά στο επίπεδό μας. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν θα είναι η μόνη λύση αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες πιο προωθημένες. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουν τις διερευνητικές επαφές υπό την αιγίδα της Γερμανίας το συντομότερο δυνατόν».
‘Τους καλώ όλους να συμβάλουν για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις’
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχάρη την Ελλάδα και την Τουρκία για την ευελιξία που έδειξαν προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή αυτόν τον μηχανισμό. Επιβεβαιώνουν, είπε, την στήριξή τους στις διαδικασίες που διασφαλίζουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε επίσης στην εγκαθίδρυση ανοιχτής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη συνδρομή των δικτύων του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως επιδίωξή μας είναι «να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε αυτόν τον μηχανισμό. Είναι θέματα που θέσαμε σε πολιτικό επίπεδο στις επισκέψεις μου στην Άγκυρα και στην Αθήνα και συζήτησα γι’ αυτά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν».
Αναφερόμενος και πάλι στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης είπε ότι τέθηκε σε εφαρμογή σε επίπεδο τεχνικο-στρατιωτικό και επανέλαβε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι την ευθύνη για την αποφυγή των επεισοδίων και ατυχημάτων στη θάλασσα δεν μπορεί να την επωμισθούν οι διοικητές των πλοίων, οι στρατιωτικοί και οι πιλότοι των καταδιωκτικών που δραστηριοποιούνται στη Αν. Μεσόγειο. Γι’ αυτό, τόνισε, «τους καλώ όλους να συμβάλουν για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για να αποφευχθούν τέτοιου είδους επεισόδια και ατυχήματα».
Μάλιστα έκανε σαφές ότι η έδρα του ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ που μπορεί να γίνει πρόοδος, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν καθημερινές συναντήσεις εδώ και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα προκειμένου να αποφύγουν όλες τις παρεξηγήσεις.
Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Λαβρόφ
Στο μεταξύ η Μόσχα επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ‘στην Αθήνα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης’.
Παρότι, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται από την κ. Ζαχάροβα ως «επίσκεψη εργασίας», στο τραπέζι θα μπουν «διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο». Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, κατά την διάρκεια των επαφών με την ελληνική ηγεσία, «προβλέπεται να συζητηθούν οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων». «Επίσης προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων συνέχισε η Ζαχάροβα.