Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν Ισλάμ: “Πόλεμος” με Ερντογάν και μουσουλμάνους
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ

Μακρόν Ισλάμ: “Πόλεμος” με Ερντογάν και μουσουλμάνους

Μακρόν Ισλάμ: Η ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα μετά από την ad hominem επίθεση του Τούρκου Προέδρου στον Πρόεδρο Μακρόν είναι μία ακραία διπλωματική αντίδραση αλλά μάλλον απολύτως δικαιολογημένη.

Μακρόν Ισλάμ: Λίγες μέρες μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί, και μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του ισλαμικού φανατισμού, η κόντρα της Γαλλίας με χώρες του μουσουλμανικού τόξου κλιμακώνεται με τον Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην αντιπαράθεση αυτή. Στη Γαλλία άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους σχολείου στη Λυών απειλώντας να καρατομήσουν τον δήμαρχο του 8ου διαμερίσματος της μεγαλούπολης, Ολιβιέ Μπερζάν, όπως έκανε ο 18χρονος Τσετσένος τζιχαντιστής με τον Γάλλο καθηγητή. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τέτοιες πράξεις ατιμώρητες, πρέπει να βρούμε τους δράστες. Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την υπεύθυνο ασφάλειας των τοπικών αστυνομικών Αρχών, ουδείς αντιμετωπίζει στα ελαφρά αυτές τις απειλές», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ένα 24ωρο νωρίτερα παρόμοιες απειλές είχε δεχθεί ο συνάδελφός του, Τζερεμί Μπροντ, δήμαρχος της πόλης Μπρον στην ανατολική Γαλλία. Τα γκράφιτι, που απειλούν τον Μπερζάν καθώς και το προσωπικό κι τους μαθητές του σχολείου στη Λυών εμφανίστηκαν χθες. Ο ΥΠ ΕΣ της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμαμέν εξέφρασε μέσω Twitter τη στήριξή του «σε αυτόν τον δήμαρχο, όπως και σε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους που είναι θύματα απειλών», ενώ κάλεσε τις Αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία τους, ενώ σε ανάλογη ανάρτηση προχώρησε και το συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών.

Διαδηλώσεις σε Ισραήλ και Γάζα κατά του Μακρόν

Στο μεταξύ περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν έξω από την κατοικία του πρέσβη της Γαλλίας στο Ισραήλ κατά του Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δέσμευσή του ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊο, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Μωάμεθ στα αραβικά στη διαδήλωση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ μετά τις μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής κατηγορώντας τον Μακρόν ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς». «Ο προφήτης Μωάμεθ είναι ό,τι πιο ιερό στο Ισλάμ κι όποιος προσβάλλει την τιμή του, επιτίθεται σ’ έναν ολόκληρο λαό», είπε ένας διαδηλωτής.

Ο Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί, που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, δολοφονήθηκε έξω απ’ το σχολείο του κοντά στο Παρίσι «επειδή οι Ισλαμιστές θέλουν το μέλλον μας».

Πυρά από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Φραστικά πυρά κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι «επιτίθεται στο Ισλάμ». «Ο Πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να επιφέρει την επούλωση και να αρνηθεί χώρος στους εξτρεμιστές, αντί να δημιουργεί περαιτέρω πόλωση και περιθωριοποίηση, που αναπόφευκτα οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση», υποστήριξε ο λαϊκιστής πρωθυπουργός του Πακιστάν. «Είναι ατυχές που επέλεξε να ενθαρρύνει την ισλαμοφοβία επιτιθέμενος στο Ισλάμ αντί στους τρομοκράτες, που προχωρούν σε πράξεις βίας, είτε είναι μουσουλμάνοι, είτε υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής ή ναζί ιδεολόγοι. Επιτιθέμενος στο Ισλάμ, σαφώς χωρίς να το κατανοεί ο Πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε και πλήγωσε τα συναισθήματα εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σε μήνυμά του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Χαν, που «φλερτάρει» με τη σκληροπυρηνική βάση των ψηφοφόρων της χώρας του, κατηγόρησε το περιοδικό Charlie Hebdo για την αναδημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ λέγοντας ότι τέτοιες «προκλήσεις» θα πρέπει να απαγορευτούν παντού.

Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις σε χώρες του αραβικού κόσμου για μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων μετά τις δηλώσεις Μακρόν. Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν κι απηύθυναν κάλεσμα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ. «Η προσβολή των θρησκειών και των προφητών δεν είναι ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αντίθετα προωθεί μια κουλτούρα του μίσους», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της προειδοποιώντας για «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί. Η μικρότερη οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που δρα επίσης στον Παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας, είπε ότι η προσβολή του Ισλάμ και του προφήτη του συνιστά παραβίαση μιας «κόκκινης γραμμής» και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Η Τουρκία του Ερντογάν, το Ιράν, η Ιορδανία και το Κουβέιτ κατήγγειλαν την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης καταδίκασε «τα λόγια ορισμένων Γάλλων υπευθύνων που καταστρέφουν τις γαλλο-μουσουλμανικές σχέσεις». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται στο μεταξύ τα μηνύματα με hashtag στα αραβικά που καλούν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Στο Κατάρ αλυσίδες σουπερμάρκετ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα γαλλικά προϊόντα από τα υποκαταστήματά τους μέχρι νεωτέρας, ενώ το Πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω Twitter ότι ακυρώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο γαλλικής πολιτιστικής εβδομάδας μετά τη «σκόπιμη επίθεση κατά του Ισλάμ και των συμβόλων του». Στο Κουβέιτ, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με γαλλικά τυριά που απέσυραν οι υπεύθυνοι από τα ράφια σούπερ μάρκετ. Περίπου εξήντα συνεταιριστικές εταιρείες, οι οποίες είναι σημαντικοί διανομείς στο Κουβέιτ, ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών, Χαλέντ αλ Οτάιμπι. «Έχουμε αποσύρει όλα τα γαλλικά προϊόντα, δηλαδή τυριά, κρέμες και καλλυντικά από τα ράφια και τα επιστρέψαμε σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους αυτών των εμπορικών σημάτων στο Κουβέιτ», είπε.

Αναστέλλονται πτήσεις

Παράλληλα, κάπου 430 ταξιδιωτικά πρακτορεία στο Κουβέιτ ανέστειλαν κρατήσεις για πτήσεις προς τη Γαλλία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτορείων του Κουβέιτ, Μοχάμεντ αλ Μοτάιρι. Στην Ιορδανία, το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα.

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Άγκυρα

Στο μεταξύ η κρίση κλιμακώνεται στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις, που είχαν ήδη πληγεί από την κόντρα Μακρόν – Ερντογάν για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ανοίκεια φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Ο Μακρόν αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεωτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την οργή του Ερντογάν, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Μακρόν να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Παρέμβαση Μπορέλ

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τονίζει σε ανάρτησή του: «Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας -τον τρόπο ζωής μας».

Η απάντηση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά:

«Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής».

Ο Μακρόν έδωσε άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα του Μωάμεθ

Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη χώρα του. Νωρίτερα είχε δώσει άδεια προκειμένου να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ κάνοντας λόγο στην ομιλία του για θρησκευτικό απομονωτισμό, ο οποίος βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

Το πλάνο του βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Την ίδια ώρα έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών κι έχουν κλείσει μια σειρά συλλόγων, που θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων.

https://twitter.com/disclosetv/status/1318990709765099520?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1318990709765099520%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fi-amfilegomeni-stayroforia-toy-makron-apenanti-sto-akraio-islam.9029959.html

Έκλεισε τζαμί, ξεκίνησε απελάσεις

Ο Μακρόν επιδόθηκε σε επιδρομές ενάντια σε ύποπτα ισλαμιστικά δίκτυα, έκλεισε τζαμί στο Παρίσι, και δεσμεύθηκε πως θα απελάσει πολίτες που συνδέονται με “ριζοσπαστικά δίκτυα”. Σκοπεύει επίσης να περάσει νομοθεσία μέσα στον Δεκέμβριο εναντίον του “ισλαμικού εξτρεμισμού”. Την ίδια ώρα, το κόμμα της Λεπέν εκτιμά πως ο Μακρόν δεν έχει κάνει αρκετά για τον περιορισμό του Ισλάμ. Η ίδια η Λεπέν είναι η κορυφαία αντίπαλος του Μακρόν για τις εκλογές του Απριλίου του 2022 και προσπαθεί να καρπωθεί τα οφέλη από δολοφονίες σαν αυτή του Paty, για να ανεβάσει τα νούμερά της δια του λαϊκισμού και των ακροδεξιών γενικεύσεων. Απέναντι σε μια ανερχόμενη Λεπέν (στις δημοσκοπήσεις πάνε χέρι-χέρι), ο Μακρόν υιοθετεί λοιπόν μια ανάλογη ατζέντα.

Επίσης, μια από τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει για την καταπολέμηση του φονταμενταλισμού, είναι το κλείσιμο της Συλλογικότητας Κατά της Ισλαμοφοβίας, Collective Against Islamophobia in France (CCIF).

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, συνέδεσε το CCIF με τη δολοφονία του Paty, επειδή ο δυσαρεστημένος πατέρας πίσω από την εκστρατεία μίσους εναντίον του δασκάλου, ζήτησε τη βοήθεια της ομάδας. Ο επικεφαλής της CCIF Jawad Bachare έχει απορρίψει κάθε κατηγορία εναντίον του, ενώ οι αντιδράσεις μπροστά στο κλείσιμο της Συλλογικότητας έχουν ξεσπάσει ήδη, στο μουσουλμανικό χώρο και όχι μόνο. “Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους πολίτες της και χρειάζεται αποδιοπομπαίο τράγο” δήλωσε ο Bachare.

Όλα για τις εκλογές;

Η αλήθεια είναι πως οι Γάλλοι ανησυχούν πως οι κοσμικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο, σε ένα κράτος που έχει θρηνήσει τουλάχιστον 250 νεκρούς από τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως, η αλήθεια είναι επίσης πως οι κινήσεις αυτές του Μακρόν έρχονται έχοντας “άρωμα” προεκλογικό. Την ώρα που οι επικεφαλής των μουσουλμανικών ομάδων εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του Paty, προειδοποιούσαν για τον στιγματισμό και την περαιτέρω περιθωριοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας στο σύνολό της, κάτι που θα μπορούσε να εκθρέψει μίσος και ακραίες αντιδράσεις.

O Hassen Chalghoumi, κύριος εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στη Γαλλία, δήλωνε στο Time πως αφενός απειλείται η ζωή του ιδίου λόγω των εφόδων ακροδεξιών ομάδων, και αφετέρου πως το “πολιτισμικό σχίσμα της χώρας βαθαίνει”.

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές του 2022 φαίνεται πως θα επικεντρωθούν στο δόγμα της ασφάλειας και της τάξης. Από τη μια ο Μακρόν με το κοσμικό κράτος, και από την άλλη η Λεπέν με το δόγμα του “δυτικού τρόπου ζωής”. Μη ξεχνάμε πως το National Rally της Λεπέν κέρδισε περισσότερες έδρες από το En Marche του Μακρόν στις ευρωεκλογές. Ο Μακρόν δεν άνοιξε μόνο πόλεμο κατά του Ερντογάν και του πολιτικού Ισλάμ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπερασπίζεται με σθένος την πολιτική ιστορία της χώρας του έναντι της διαφαινόμενης παγκοσμιοποίησης, αλλά και έναντι της συνεχώς αυξανόμενης ισλαμοτρομοκρατίας την οποία στηρίζει ο Ερντογάν και αποδέχεται σιωπηρά η Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Όπως και να έχει, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο μακρόν αποτελεί την τεράστια έκπληξη της Ευρώπης, έστω κι αν ρισκάρει. Τέρμα τα λόγια, τέρμα ο φόβος.

Αποφασισμένος αν και μόνος ο Μακρόν

Η Γαλλία ήταν και είναι προφανής στόχος από την στιγμή που έγκαιρα ο Μακρόν έχει αρνηθεί να «κατευνάσει» την Τουρκική επιθετικότητα. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνει ότι είναι ο μόνος πραγματικά στρατηγικός παίκτης σε μία συγκυρία που κρίνονται πολλά στην Μεσόγειο και ο μόνος που μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας αποφασιστικής Ευρωπαϊκής αντίδρασης στις απειλές ακραίων, ριζοσπατικοποιημένων κοινοτήτων εντός και κυρίως εκτός της Ευρώπης.

Πάνω από όλα όμως, φέρνει το Βερολίνο αντιμέτωπο με μια πραγματικότητα από την οποία δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει. Η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να αποδράσει από τις ευθύνες της, ούτε να συνεχίσει για πολύ τα μισόλογα. Το δίλημμα δεν είναι να μην χαθεί η Τουρκία για την Ευρώπη και τραυματιστούν τα Ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα μερικών δισεκατομμυρίων -που επί της ουσίας δεν είναι ούτε 0.5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ- αλλά να μην χαθεί η Ευρώπη. Αν το Βερολίνο εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται την Ιστορία και δεν συμπαραταχθεί χωρίς την παραμικρή αμφιθυμία με το Παρίσι, το τέλος του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος θα μοιάζει να είναι πολύ κοντά. Για την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική, η υποστήριξη της Γαλλίας δεν είναι απλώς αυτονόητη αλλά η βέλτιστη για τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συμφέροντα επιλογή.

Η ανοιχτή και ξεκάθαρη στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν είναι περιστασιακή. Εδράζεται στις αρχές που θεμέλιωσαν τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία στην Ευρώπη και οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στον πολιτικό πολιτισμό της κλασσικής Ελλάδας και βεβαίως στη Γαλλική Επανάσταση.

Το ζητούμενο στην πολιτική είναι η διορατικότητα, να μπορεί ενας ηγέτης να είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η απόφαση του Μακρόν να σταθεί ξεκάθαρα απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν φέρνει το Βερολίνο αντιμέτωπο με μια πραγματικότητα από την οποία δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις