Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

16

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/10: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/10: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/10: 715 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα - 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα - Στο τραπέζι τρία νέα μέτρα

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/10: Σήμερα ανακοινώνουμε 715 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3883 (12.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12194 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Καμπανάκι Λινού, πολύ πιο σκληρά μέτρα στη φαρέτρα

Ιδιαίτερα ανήσυχη παρουσιάστηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας για τη συνέχεια της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ανάχωμα στην διασπορά, που έχει πάρει την ανηφόρα καθώς μέσα σε 8 ημέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων. Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα και στις 24 Οκτωβρίου ανεβήκαμε στα 935. «Ο διπλασιασμός είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι σαν να παλεύουν δύο δυνάμεις των μέτρων και του πολλαπλασιασμού.»

Η κυρία Λινού τόνισε ότι: «Για κάθε ένα γνωστό κρούσματα υπάρχουν δέκα άγνωστα, άρα έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και πολλοί προσυμπτωματικοί. Χρειαζόμαστε γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα».

Παγώνη: Τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν με 2.000 κρούσματα την ημέρα

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα, ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2.000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό.

Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελεγχθεί η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις. Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.

Τα 3 νέα μέτρα

Αν τα δυο τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και εφαρμόζονται από χθες δεν αποδώσουν έως την 9η Νοεμβρίου, τότε η λήψη νέων θα είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, την οποία μελετά ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάσει τις 4.000 ημερησίως στα τέλη του Δεκέμβρη.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι αντοχές του συστήματος υγείας δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τόσο τρομακτικό χτύπημα γι’ αυτό και μελετώνται νέα μέτρα αναχαίτισης του ιού.

Προειδοποίηση Δερμιτζάκη – «Φοβάμαι ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορονοϊός

«Φοβάμαι ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορονοϊός, και τότε οι ΜΕΘ δε φτάνουν» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. «Άκουσα χθες την  (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν» δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως επισήμανε, ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη». Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα» σχολίασε. «Πρέπει να αποφύγουμε το λοκντάουν… Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε λοκντάουν δηλώνει ήττα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

5.400 κρούσματα σε 7 ημέρες

Με το βλέμμα στραμμένο στα καθημερινά στοιχεία βρίσκονται οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μετά τα 5.418 κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες. Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει «πηγές ανησυχίας» τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη «καθώς προσπαθούμε με συνεχή τεστ να βρούμε τον συγκεκριμένο ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες» προκειμένου να διαπιστωθεί «αν χρειάζεται να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε». Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μια «έκρηξη» του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 118 νέες εισαγωγές. Τα συνολικά στοιχεία της Κυριακής δείχνουν επίσης 666 νοσηλευομένους σε απλές κλινικές, 243 σε όλες τις μονάδες, 110 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι. Μπορεί αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσπάθειας αναχαίτισης του ιού να βρίσκονται οι νέοι, σε επόμενη φάση όμως είναι πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις