Παππάς Χρυσή Αυγή: “Δεν υπάρχει ποινή για φυγόποινο, αλλά για αυτόν που τον υποθάλπει”, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, μιλώντας για “συνειδητή επιλογή” του Παππά να φυγοδικήσει. “Δεν ξέρω αν παρακολουθείτο, πιστεύω ότι η ΕΛΑΣ ό,τι έκανε το έκανε πολύ διακριτικά”, εκτίμησε. “Δεν έχω γνώση που βρίσκεται ο κ. Παππάς (…) Ειλικρινώς δεν ξέρω που είναι, το λέω στα ίσα. Το Σαββατοκύριακο δεν είχα επαφή. Εκείνο το οποίο αποφασίστηκε, αποφασίστηκε μετά την έκδοση της απόφασης στις 7 Οκτωβρίου. Μετά τις 7 Οκτωβρίου δεν είχα επαφή”. δήλωσε ο κ. Σταυριανάκης.
“Είχε συζητηθεί ως ενδεχόμενο, δεν ξέραμε την απόφαση νωρίτερα. Του είπα τι σημαίνει να φύγεις, τι κίνδυνους έχεις. Αυτή η δική είχε μία ιδιαιτερότητα κράτησε 5,5 χρόνια, συν περίπου 19 μήνες πριν, και αναμένεται για να καθαρογράφει η απόφαση και να επαναπροσδιστεί το Εφετείο, δεν θα κρατήσει λιγότερο από το χρόνο κι αν η επόμενη απόφαση του Εφετείου κρατήσει 3,5 με 4 χρόνια αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας γύρω στα 4,5 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αν κρατηθεί εξαιτίας της μακράς δίκης θα έχει εκτίσει την ποινή του”, επανέλαβε ο κ. Σταυριανάκης.
Έρευνες σε δύο περιοχές της Αλβανίας
Δύο τοποθεσίες και οικήματα στην Αλβανία, που είχε επαφές και ταξίδια ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ερεύνησαν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των διαύλων συνεργασίας στην γειτονική χώρα, χωρίς όμως προς το παρόν θετικό αποτέλεσμα. Από την έρευνα των επικοινωνιών του, διαπιστώνεται ότι για τουλάχιστον 20 ημέρες, οι τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που φαίνεται να χρησιμοποιούσε, είναι κλειστές ή δεν έχουν κάνει εξερχόμενες κλήσεις. Οι τελευταίες επικοινωνίες του ήταν την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου, με τον δικηγόρο του Περικλή Σταυριανάκη.
Δεν έχει φύγει από την Ελλάδα
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που αναζητούν ίχνη του εκτιμούν ότι ο καταζητούμενος Χρήστος Παππάς, δεν έχει φύγει από την Ελλάδα και μάλιστα δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε χώρο που είχε χρησιμοποιήσει και το 2013, κατά το διάστημα των δύο ημερών αναζήτησης του πριν αποφασίσει ο ίδιος να παραδοθεί στις Αρχές. Πιθανολογούν πως ο υπαρχηγός του νεοναζιστικού μορφώματος, σε περίπτωση που δεν συλληφθεί σύντομα, θα αφήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα “σιωπής” και “περισυλλογής”, πριν αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, δηλαδή αν θα παραδοθεί ή αν θα παραμείνει στην παρανομία, παρότι αυτή απαιτεί οικονομικούς πόρους και “δίκτυο βοηθείας”.
Είχε προσχεδιάσει τη διαφυγή του
Όπως και να έχει, ο Χρήστος Παππάς είχε προσχεδιάσει και οργανώσει την διαφυγή του από την 1η Οκτωβρίου 2020, όταν έδωσε για τελευταία φορά το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού. Λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναζήτησαν ίχνη του Χρήστου Παππά, αυτά είχαν χαθεί, ωστόσο ήλπιζαν πως θα τον εντόπιζαν πριν από την ετυμηγορία ή τουλάχιστον λίγο μετά από αυτή. Καθώς η απουσία του γινόταν πιο αισθητή, τον αναζήτησαν εντονότερα σε έξι τόπους διαμονής ακόμη και στο Άγιο Όρος, άλλα μοναστήρια ακόμη και νησιά, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ, το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του, μετατράπηκε σε ένταλμα σύλληψης, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα γίνει και διεθνές, με τις ελληνικές Αρχές να έχουν ενημερώσει INTERPOL και EUROPOL για την ενεργοποίηση των διακρατικών συνδέσμων.
Σημειώνεται πως ο Χρήστος Παππάς με το βούλευμα 440/2015 είχε περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφαίρεση διαβατηρίου, εμφάνιση κάθε 1η-10-20 κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση κίνησης εκτός Αττικής, και κίνησης με πλωτά και εναέρια μέσα, διανυκτέρευση στο σπίτι του. Μετά από προσφυγή του με νέο βούλευμα 1426/2015, οι περιοριστικοί όροι μεταβλήθηκαν σε παρουσία του μία φορά στο αστυνομικό τμήμα και κατάργηση της διανυκτέρευσης στο σπίτι του.