Κίνα κορονοϊός - αντισώματα: Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι, χωρίς την πραγματοποίηση εμβολιασμών, δύσκολα θα αποκτηθεί συλλογική ανοσία («αγέλης») σε ένα πληθυσμό
Κίνα κορονοϊός – αντισώματα: Λιγότερο από το 4% του πληθυσμού της κινεζικής πόλης Γουχάν, του αρχικού επικέντρου της πανδημίας, εμφάνισε αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα σχετικά τεστ που διενεργήθηκαν, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι, χωρίς την πραγματοποίηση εμβολιασμών, δύσκολα θα αποκτηθεί συλλογική ανοσία («αγέλης») σε ένα πληθυσμό. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου Covid-19, πιθανώς δεν αναπτύσσουν μακρόχρονα αντισώματα με φυσικό τρόπο. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Τονγκτζί του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Χουατζόνγκ της Γουχάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, πραγματοποίησαν δειγματοληπτικά τεστ αντισωμάτων σε 35.040 άτομα άνω των 18 ετών μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Κανένας συμμετέχων δεν είχε μόνο αντισώματα IgΜ, ενώ το 3,2% είχαν αντισώματα IgG. Μόνο το 0,7% είχαν και τα δύο είδη αντισωμάτων. Το 3,9% είχαν το ένα από τα δύο είδη αντισωμάτων, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο στους κατοίκους των αστικών περιοχών (4,4%) έναντι των προαστίων και της πέριξ επαρχίας (2,9%). Περισσότερες γυναίκες είχαν αντισώματα (4,4%) έναντι των ανδρών (3,3%), ενώ το ποσοστό αντισωμάτων αυξανόταν με την ηλικία και στα άτομα άνω των 60 ετών έφθανε το 9,2%. Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι, όπως φαίνεται και από το ποσοστό των κατοίκων με αντισώματα, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα διαγνωσμένα μέσω μοριακών τεστ.