Λαβρόφ – Δένδιας Τουρκία: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ – Δένδιας Τουρκία: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λαβρόφ - Δένδιας Τουρκία: Την ανησυχία του για τον ρόλο της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

26.10.2020 | 17:51

Λαβρόφ – Δένδιας Τουρκία: Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για την τουρκική προκλητικότητα και τις έρευνες που ανακοίνωσε για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα αλλά είναι προσηλωμένη στον διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος πιέσεων και απειλών, είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

“Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές” σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας. Στις δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Λιβύη και στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και όπως είπε προσκάλεσε τον Νίκο Δένδια να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να επιλυθούν με διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αλλά όπως είπε δεν κομίζει κάποιο διπλωματικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.

“Τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου” υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, “δείχνοντας” ουσιαστικά τον δρόμο του διαλόγου σε Αθήνα και Άγκυρα.

Δένδιας και Λαβρόφ: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε “ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

“Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες. Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται “μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός”.

“Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου”.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την συνάντηση των δυο υπουργών:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν επίσης “Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021”.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε ότι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

“Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν “Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021”.

https://www.youtube.com/watch?v=h2gVMb72-FM

Ο Κώστας Ράπτης σε άρθρο του στο capital.gr ανέλυσε τη σημασία της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν από τις επαφές του στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε με τη δημοσιοποίηση συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο να δώσει το στίγμα των προθέσεών του στα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Με γλώσσα άκρως διπλωματική, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπενθυμίζει ότι η συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας, με πρώτο πεδίο εφαρμογής την κρίση της Συρίας και ακολούθως της Λιβύης, είναι “πραγματιστική” και βασίζεται στον “αμοιβαίο υπολογισμό των συμφερόντων”, μολονότι για μια σειρά ζητημάτων οι θέσεις των δύο πλευρών αποκλίνουν σημαντικά “για αντικειμενικούς λόγους”. Πρόκειται για μια ακριβή περιγραφή της εταιρικής και ταυτοχρόνως ανταγωνιστικής σχέσης της Άγκυρας με τη Ρωσία, χωρίς να αποκρύπτονται οι πολύ μεγαλύτερες τριβές που έχει προκαλέσει η ανάμειξη της Τουρκίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ως προς αυτήν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι σαφής σε όσα λέει και σε όσα δεν λέει. Κάνει λόγο για αδελφικές σχέσεις της χώρας του τόσο με την Αρμενία, όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, αποκρούει τη θέση “ότι δήθεν είναι δυνατή και επιτρεπτή η στρατιωτική λύση αυτού του προβλήματος”, και ταυτοχρόνως υπενθυμίζει τις μαραθώνιες διπλωματικές προσπάθειες του ιδίου για την επίτευξη εκεχειρίας.

Το κυριότερο μήνυμα προς την Άγκυρα

Το κυριότερο μήνυμα προς την Άγκυρα, ωστόσο, είναι ότι η “τρόικα” των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) είναι αυτή “που αποτελεί το κοινώς αναγνωρισμένο πλαίσιο διαμεσολάβησης”, προφανώς χωρίς άλλες διευρύνσεις, όπως θα επιθυμούσε η τουρκική πλευρά, η οποία καλείται “ως εξωτερικός παίκτης” να συνεργασθεί στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Για τα αμεσότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απευθύνει τριπλό μήνυμα. Το πρώτο σκέλος του αφορά την υπενθύμιση ότι κατά το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια, όσο και αν “σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους”. Σε κάθε περίπτωση, “όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.

Κατά δεύτερον, ο Σεργκέι Λαβρόφ καταδεικνύει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πάψει να ασχολείται με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, παρακολουθώντας το κατά πόσον η Τουρκία “θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την εφαρμογή όλων των κανόνων και των όρων σε σχέση με το καθεστώς του μνημείου, θα εξασφαλίσει την πλήρη διατήρησή του και την προσβασιμότητα για τους τουρίστες και τους προσκυνητές”.

Επ’ αυτού το εργαλείο της επιλογής της Μόσχας είναι η αναμενόμενη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), μετά από επιθεώρηση στις 5-9 Οκτωβρίου σχετικά με την ποιότητα των εργασιών αναστήλωσης, που πραγματοποιούνται από την τουρκική πλευρά, καθώς και την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των εκπροσώπων όλων των θρησκευμάτων στην Αγία Σοφία. Πρόκειται δηλαδή για μιαν ορισμένη διατήρηση της πίεσης, έστω και σε χαμηλούς τόνους, με επιχειρήματα “τεχνοκρατικά”, την ώρα που τονίζεται πάντα η πολιτιστική σημασία του μνημείου για τους Ρώσους και τους Ορθοδόξους όλου του κόσμου.

Το τρίτο και ισχυρότερο μήνυμα αφορά το Κυπριακό επί του οποίου ο Σεργκέι Λαβρόφ, κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα της παραλίας στην περιοχή των Βαρωσίων, εκφράζει “σοβαρή ανησυχία” επειδή αυτό αντιβαίνει σε μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και επειδή οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες “δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος”.

Και το βασικότερο: “Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου παραμένει προσηλωμένη στις παραμέτρους επίλυσης, όπως αυτές είναι εγκεκριμένες από τα Ηνωμένα Έθνη, και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή τους”. Η ιδιόμορφη συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας δεν μεταφράζεται σε αλλαγή της ρωσικής στάσης ως προς την επίλυση του Κυπριακού, παρά τη “νέα φιλοσοφία” στην οποία παραπέμπει η τουρκική πλευρά, προωθώντας διχοτομικές λύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version