Λαβρόφ – Μητσοτάκης: Επιμένει στη διπλωματική οδό η κυβέρνηση, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας προκαλεί τη δυσφορία της Αθήνας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εντείνει τις επαφές του με Eυρωπαίους και όχι μόνο αξιωματούχους, με βασικό στόχο να κάνει γνωστή την τουρκική προκλητικότητα. O πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Κατά ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα να ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση επικείμενης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ήδη έχει διαμορφωθεί ένα σχετικό κλίμα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει αποστείλει επίσημη πρόσκληση στην Μόσχα και εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος να κάνει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας το 2021.
Η επίσκεψη Λαβρόφ σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία και η Ρωσία στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και άλλες συμμαχίες στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι νέες προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν και η επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Εμανουέλ Μακρόν έχουν προκαλέσει δυσφορία στους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καταδικάζει την στάση της Τουρκίας.
Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:
«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της». «Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου ομολόγου του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση» έγραψε στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών Αρχών για αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».
Νέα πρόκληση
Σημειώνεται πως χθες η Άγκυρα επιδόθηκε σε ένα ακόμη νέο προκλητικό σόου. Λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της προηγούμενης Navtex για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η Άγκυρα εξέδωσε νέα προαγγελία, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των εργασιών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου. Σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το Oruc Reis, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με… σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα. Μετά την απάντηση της Αθήνας, η Άγκυρα συνέχισε την ακραία ρητορική. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι το Οruc Reis βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (25 Οκτωβρίου) μια αβάσιμη δήλωση που ισχυρίζεται ότι οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγει χώρα μας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χαρακτήρισαν αυτές τις δραστηριότητες ως “παράνομες”», ανέφερε στην ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ. «Η περιοχή όπου το πλοίο Οruc Reis διεξάγει σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της χώρας μας, η οποία καθορίζεται βάσει του διεθνούς δικαίου και είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη».
Συνεχίζονται οι επαφές της Αθήνας
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της Ελλάδας καθώς, την Τρίτη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι αναμένεται να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς μετά τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και την κοινή προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία καθίσταται σαφές ότι η Αθήνα επιδιώκει να δώσει στίγμα ότι η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.