Μείωση ωραρίου κορονοϊός: Μείωση ωραρίου λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχει εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιο Τσακρής. Ο κ.Τσακρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει επιπρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπως να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από πιο νωρίς και να αυξηθεί η τηλεργασία. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε ο κ. Τσακρής. Ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προειδοποίησε πως μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση του κορονοϊού, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα» δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real. Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό, απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες»
«Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά» σημείωσε. «Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν» υπογράμμισε. «Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί καταρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες» κατέληξε.