28 Οκτωβρίου – Κωνσταντίνος Κατσίφας: Μια δολοφονία που ακόμα συγκλονίζει

ΕΛΛΑΔΑ

28 Οκτωβρίου – Κωνσταντίνος Κατσίφας: Μια δολοφονία που ακόμα συγκλονίζει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

28 Οκτωβρίου - Κωνσταντίνος Κατσίφας: Ο Κωνσταντίνος έφυγε γιατί είχε υπερβολική αγάπη στην πατρίδα. Η ζωή του ήταν η ελληνική σημαία, πέθανε για την Ελλάδα.

28.10.2020 | 16:54

28 Οκτωβρίου – Κωνσταντίνος Κατσίφας: Ηταν σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου του 2018, όταν ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεφτε νεκρός από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών δυνάμεων, σε μία εγκληματική πράξη που ως και σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη… Ο γνήσιος Έλληνας πατριώτης, όπως τον περιγράφουν οι φίλοι και οι συγγενείς του, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στην καρδιά και στο κεφάλι από Αλβανούς κομάντο στο χωριό Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου. Την ίδια ώρα σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. με στόχο τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του 35χρονου, με αστυνομικές πηγές να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

«Αγαπούσε την πατρίδα του και τον εκτέλεσαν όταν εκείνος φώναζε ζήτω η Ελλάδα. Ήρθε στο χωριό για την 28η Οκτωβρίου και ύψωσε την ελληνική σημαία σε διάφορα σημεία του χωριού, γι’ αυτό του την είχαν στημένη. Ήταν ένα από τα καλύτερα παλικάρια για εμάς ήταν ήρωας», είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ξάδελφος του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Ο Κωνσταντίνος έφυγε γιατί είχε υπερβολική αγάπη στην πατρίδα. Η ζωή του ήταν η ελληνική σημαία, πέθανε για την Ελλάδα. Δεν ήταν εγκληματικό στοιχείο, δεν απείλησε κανέναν», είπε κλαίγοντας μια φίλη του. Κάτοικοι στους Βουλιαράτες έλεγαν ότι ο Κωνσταντίνος ήταν τον τελευταίο καιρό στοχοποιημένος από τις αλβανικές αρχές γιατί ήταν εκείνος που την 28η Οκτωβρίου σημαιοστόλιζε όλο το χωριό. Εκείνη την Κυριακή δεν τον είχαν αφήσει να υψώσει μια ελληνική σημαία, εκείνος όμως φέρεται να το έκανε παρά την απαγόρευση, με αποτέλεσμα να έχουμε την τραγική εξέλιξη με τη δολοφονία του 35χρονου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Κωνσταντίνος είχε εγκαταλείψει την Αθήνα, όπου έμενε με τη σύζυγό του και την κόρη τους και είχε επιστρέψει στους Βουλιαράτες. Εργαζόταν ως σιδεράς και φρόντιζε να μη λείψει ποτέ τίποτα από την οικογένειά του. Τον τελευταίο καιρό ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του, όμως και οι δύο έκαναν προσπάθειες επανασύνδεσης για χάρη της κόρης τους. «Ήθελε να μείνει στον τόπο του. Δε θα ξεχάσω ποτέ το πάθος του για την πατρίδα, την αγάπη του για τη Βόρειο Ήπειρο και τη συνέχισή του τόπου του. Η ζωή του όλη ήταν μία θυσία», είπε μια φίλη του.

Λατρεία για την πατρίδα

Όπως λένε οι πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος είχε υψώσει την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Οι Αλβανοί αστυνομικοί την κατέβασαν, κάτι που εκνεύρισε τον 35χρονο, με αποτέλεσμα να έχουν ένα φραστικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έδειξαν στον Κατσίφα τα όπλα τους, λέγοντάς του να σταματήσει κι εκείνος εξοργίστηκε πιο πολύ, με αποτέλεσμα να πάει σπίτι του, να πάρει ένα καλάσνικοφ και να επιστρέψει στην πλατεία, πυροβολώντας στον αέρα.

Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τον εντόπισαν λίγο έξω από τους Βουλιαράτες. Τι ακριβώς συνέβη εκεί κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Υπάρχουν μάλιστα δύο εκδοχές. Η μία λέει ότι τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ και η δεύτερη λέει ότι προηγήθηκε συμπλοκή, ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να παραδοθεί στις αλβανικές αρχές, άρχισε να πυροβολεί και όταν ξέμεινε από σκάγια, βγήκε από την κρυψώνα του με προτεταμένο το όπλο, φώναξε «Ζήτω η Ελλάδα» και τον πυροβόλησαν.

Πάντως, όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα παιδί που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, ήσυχος οικογενειάρχης που αγαπούσε πάρα πολύ την πατρίδα του.

«Ο Κατσίφας προκάλεσε τα γεγονότα και οι λάθος αντιλήψεις του»

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ανάρτηση Έλληνα κληρικού Ελευθέριου Μπαλάκου ο οποίος υπηρέτησε ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Ο ιερέας εκφράζει την άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας που δολοφονήθηκε από την αλβανική αστυνομία πριν από δύο χρόνια, είναι ο ίδιος υπεύθυνος για όσα προκάλεσε, ενώ μάλιστα τον αποκαλεί «φτωχό» θύμα του εθνικισμού, παρουσιάζοντας τον ως ταραχοποιό. Την ανάρτησή του, σύμφωνα με το himara.gr αναπαράγουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, εις βάρος των Βορειοηπειρωτών.

Βίντεο-ντοκουμέντο με τον Κατσίφα προβλήθηκε στην αλβανική τηλεόραση

https://www.youtube.com/watch?v=ODbRYJDnOa4

Ολόκληρη η ανάρτηση του ιερέα

«Ξέρω πως κάποιοι θα με μισήσουν για την ανάρτηση μου αυτή. Δεν με πειράζει. Με ενδιαφέρει η αλήθεια των πραγμάτων. Μερικοί ατυχώς αυτές τις ημέρες συγκρίνουν τον Παύλο Φύσσα με τον Κωνσταντίνο Κατσιφα. Μέγα λάθος. Άλλα τα δεδομένα του ενός , άλλα του άλλου. Ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία.

Την ημέρα του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσιφα ήμουν στο χωριό Βουλιαρατες. Διακονουσα τότε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Έχω προσωπική εμπειρία και άποψη. Ενημερωτικά: Κάνεις δεν μας απαγόρευσε να τελέσουμε εκείνη την ημέρα την Θεία Λειτουργία στα ελληνικά. Το χωριό είναι βορειοηπειρωτικό και η ελληνική γλώσσα είναι η καθιερωμένη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Δεν μας απαγόρευσε κάνεις να αναρτήσουμε σημαίες Ελληνικές. Γεμάτος ο τόπος από σημαίες ήταν. Δεν μας απαγόρευσε κάνεις να αποδώσουμε τιμές στους Έλληνες πεσόντες του ’40 που κείτονται στο στρατιωτικό κοιμητήριο, ούτε να κάνουμε τις εκδηλώσεις οι οποίες ήταν προγραμματισμένες. Προς τί λοιπόν όλο αυτό; Ο κ.Κατσιφας ήθελε να αναρτήσει δική του (προσωπική σημαία) όταν οι αρχές του έκαναν συστάσεις και τον εμπόδισαν άρχισε – αφού ήταν όπλισμενος- να ρίχνει.

Έχω ένα ερώτημα: Στο σημείο εκείνο ήταν πολλά παιδιά εκείνη την ημέρα. Ο Κατσιφας και η αστυνομία σε πολύ κοντινή απόσταση .Αν μια σφαίρα χτύπαγε ένα από τα παιδιά, μήπως τώρα θα διηγουμασταν την ιστορία ανάποδα; Τέλος ενώ ο Κατσιφας είχε ξεφύγει από από τους αστυνομικούς. Είχε ανέβει σε ένα ύψωμα.Ο ίδιος πάλι προκάλεσε τα γεγονότα , πήγε στους αστυνομικούς ξανά και αφού δεν έριχνε το όπλο κατά την παραγγελία της αστυνομίας, τον σκότωσαν. Η αλήθεια είναι σκληρή το ξέρω. Ποναει. Γκρεμίζει ίσως τα ιδεολογήματα που έχουμε χτίσει. Πρέπει όμως να ειπωθεί.

Μου κάνει εντύπωση πως αναδείχθηκε ήρωας και σύμβολο

Όπως στην εκκλησία δεν είναι μάρτυρας απλώς όποιος χάσει την ζωή του. Τα κίνητρα του μαρτυρίου αναδεικνύουν τον μάρτυρα. Έτσι και ο ήρωας δεν είναι κάποιος που θυσιάζει την ζωή του για να διασφαλίσει την ιδεολογία του. Ηρωας είναι εκείνος που θυσιάζεται για τους άλλους. Δεν είδα στον θάνατο του Κατσιφα κάτι τέτοιο. Είχε εθνικό φρόνημα” ου κατ’ επίγνωσίν. Οι λάθος αντιλήψεις του τον οδήγησαν στο ολέθριο τέλος, και όχι η υπεράσπιση των άλλων. Μου κάνει εντύπωση όμως πως εύκολα αναδείχθηκε ήρωας και σύμβολο. Ζουμε σε πολύ περίεργες εποχές αλήθεια.

Προκάλεσε την καταδίκη του

Οι άνθρωποι εύκολα ζητάμε να κατασκευάσουμε σύμβολα. Ο Κατσιφας ήταν το τέλειο σύμβολο στα χέρια εκείνων που ήθελαν να χαράξουν τις δικές τους πολίτες κατευθύνσεις. Είναι κρίμα ένας θάνατος να είναι χρησιμοποιείται έτσι.

Προσωπικά τον μνημονεύω στην προσκομιδή τον Κωνσταντίνο. Οχι ως ήρωα. Αλλά ως ένα ταλαίπωρο άνθρωπο, θύμα του εθνικισμού. Γιατί ο εθνικισμός δεν έχει ούτε φυλή , ούτε πατρίδα. Με συμπόνια βλέπω τους γονείς του που έχασαν το παιδί τους. Αν και λυπάμαι όταν τους βλέπω να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εθνικιστικής προπαγάνδας. Έχω σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που η Αλβανική Αστυνομία διαχειρίστηκε το θέμα. Θα μπορούσε ίσως να μην τον σκοτώσει. Πάντως προκάλεσε την καταδίκη του. Είναι γεγονός. Έκανα λόγο για το συγκεκριμένο γεγονός και μόνον. Μεσα στην σύγχυση των ημερών ήθελα να ακουστεί ένας λόγος διαφορετικός, κατά το δυνατόν αντικειμενικός. Άλλη συζήτηση είναι η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.Εκει δεν είναι ” μέλι γάλα” τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Τώρα μίλησα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για τον θάνατο του μακαρίτη του Κατσιφα»

https://www.youtube.com/watch?v=fz9jdwF10cU

Exit mobile version