Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λοκντάουν Ελλάδα κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε;
ΕΛΛΑΔΑ

Λοκντάουν Ελλάδα κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε;

Λοκντάουν Ελλάδα κορονοϊός: Ο τετραψήφιος αριθμός των κρουσμάτων φέρνει ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων

Λοκντάουν Ελλάδα κορονοϊός: Δραματική είναι η εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας. Ο τετραψήφιος αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα φέρνει ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ακόμα και ευρύτερης έντασης και έκτασης από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στην επικράτεια βάσει του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Αν και όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη «το lockdown αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή», η δυναμική του ιού είναι τέτοια ώστε θεωρητικά όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Το βλέμμα των ειδικών αλλά και της κυβέρνησης είναι αυτή τη στιγμή στραμμένο στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου οπότε θα πρέπει να έχει διαφανεί αν απέδωσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες, από τη στιγμή δηλαδή που αποτυπώθηκε σημαντική αύξηση στην καταγραφή των κρουσμάτων. Στην ενημέρωση της Τρίτης οι κ.κ. Τσιόδρας, Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης και Μαγιορκίνης επισήμαναν ότι ενδεχόμενο λοκντάουν γενικού όπως τον Απρίλιο δεν υπάρχει, εξηγώντας ότι για τις επόμενες 3-4 ημέρες δεν θα αλλάξει κάτι και εάν η Αττική πάει στο κόκκινο, θα εφαρμοστούν μέτρα σαν αυτά των Σερρών.

Προβληματίζουν οι αριθμοί

Οι αριθμοί για την ώρα, πάντως, δεν δημιουργούν αίσθημα αισιοδοξίας καθώς το τελευταίο 24ωρο έσπασαν πέντε αρνητικά ρεκόρ για την πανδημία του κορονοϊού με σοβαρότερο τους 112 διασωληνωμένους που σημαίνει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Συνολικά εκτός από τους 112 διασωληνωμένους, είχαμε το τελευταίο 24ωρο το αρνητικό ρεκόρ των συνολικά 1.259 κρουσμάτων, το ρεκόρ κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και ρεκόρ με περιφέρειες που βρίσκονται στην «κόκκινη» κατηγορία 4 (εκτός από Κοζάνη και Καστοριά την Πέμπτη θα μπουν σε lockdown Ιωάννινα και Σέρρες).

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή των νεκρών από κορονοϊό καθώς το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 598.

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την εκθετική αύξηση της επιδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται επιπλέον περιορισμούς προκειμένου να ανακοπεί το επιθετικό κύμα.

Επί τάπητος την Πέμπτη αναμένεται να βρεθούν:

– η χρήση μάσκας παντού από τους πολίτες που βρίσκονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2 στον χάρτη υγειονομικής περίθαλψης

– η απαγόρευση μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3

Μόσιαλος: Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη

Στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο MEGA το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε και στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού. «Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.

«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown» συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας

Την ανησυχία του για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Μάλιστα ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προειδοποίησε: «Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα». «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. «’Εκτός ελέγχου, σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να φύγει ο ιός» διευκρίνισε. «Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή». «Ο ένας δρόμος», συνέχισε, «είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» επισήμανε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις