Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόσιαλος για κορονοϊό: Δεν πρέπει να πάμε σε λοκντάουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Μόσιαλος για κορονοϊό: Δεν πρέπει να πάμε σε λοκντάουν

Μόσιαλος για κορονοϊό: Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε και στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού.

Μόσιαλος για κορονοϊό: Στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο MEGA το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε και στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού. «Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.

«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown» συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ από Λινού – 2.500 κρούσματα σε ημερήσια βάση στα τέλη Νοεμβρίου

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία “βλέπει” νέα, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε έναν μόλις μήνα. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και δεν εφαρμοστούν σωστά, υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε τα 2.000 με 2.500 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι ναι μεν τα περισσότερα τεστ αυξάνουν τον αριθμό των αναγνωρισμένων κρουσμάτων, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Η κα. Λινού δήλωσε ότι εστίες κορονοϊού είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα οποία πρέπει να ενισχυθούν με δρομολόγια. Μάλιστα πρότεινε με ένα είδος συμβάσεων να χρησιμοποιηθούν και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και να μπουν στην μάχη και τα ταξί με ένα είδος κουπονιού που θα δίνεται στους πολίτες. Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, σημείωσε ότι απλές κλίνες πάντα μας περίσσευαν και αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των θετικών, και ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε μπορεί να μην μας φτάνουν οι ΜΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Λινού είπε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα πριν το lockdown που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν, όπως περισσότερα τεστ, ειδικά στα σχολεία, αλλά και όπου είναι δυνατόν και βοηθάει και το κλίμα της χώρας μας το μάθημα σε ανοιχτούς χώρους.

Περισσότερα μέτρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Στο μεταξύ, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής. “Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού”, τόνισε ο κ. Τσακρής.

Ανέφερε οτι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Μετά τις δηλώσεις Τσακρή είναι προφανές ότι η μείωση του ωραρίου είναι θέμα ημερών, χωρίς να αποκλείεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας και νωρίτερα από τις 12.30 στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δηλαδή και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις