Ναγκόρνο - Καραμπάχ Τουρκία: Σαράντα Γάλλοι διανοούμενοι γράφουν στη Le Monde και επικρίνουν τις κινήσεις Ερντογάν στη μάχη μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων
Ναγκόρνο – Καραμπάχ Τουρκία: Πάνω από 40 Γάλλοι διανοοούμενοι, με κείμενό τους στη Le Monde, καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Αρμενίων ενόψει του «παντουρκικού σχεδίου» της Άγκυρας και του Μπακού, με αφορμή το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και επικρίνουν τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.
Αναλυτικά το κέιμενό τους:
«Από τις 27 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν, με την ηθική αυτουργία και την πολύ ενεργή στήριξη της Τουρκίας, έχει ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση, κατά του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Ο στόχος του δηλώνεται ξεκάθαρα: να ανακτήσει με τη βία όχι μόνο τα εδάφη που κατέκτησαν οι Αρμένιοι το 1993-1994, αλλά ολόκληρο το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν και ο Τούρκος νονός τους δεν το κράτησαν ποτέ μυστικό.
Για να το κάνει αυτό, το Αζερμπαϊτζάν, με τη βοήθεια, τις συμβουλές και τον οπλισμό της Τουρκίας, έχει δεσμεύσει όλους τους στρατιωτικούς του πόρους. Πρόκειται για την προσπάθεια υλοποίησης του παντουρκικού σχεδίου. Η ένταξη των εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, συνεπάγεται τη συντριβή των Αρμενίων.
Έτσι, οι Αρμένιοι σήμερα αντιμετωπίζουν όχι μόνο έναν πόλεμο επιθετικότητας, αλλά και μια προσπάθεια εξάλειψης. Το ερώτημα δεν αφορά το μακρινό φάντασμα της γενοκτονίας του 1915, αλλά το σημερινό σχέδιο αφορά την εξόντωση των Αρμενίων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Και αυτό συμβαίνει… μέρα-μεσημέρι, μπροστά στα μάτια μας. Η μόνη μεγάλη διαφορά με το 1915, είναι ότι το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και η Αρμενία έχουν δύο αποτελεσματικούς και καλά εκπαιδευμένους στρατούς, οι οποιοι σήμερα μπορούν να αντισταθούν στην επιθετικότητα.
Αλλά είναι πραγματικά λογικό να αφήνουμε μόνο έναν λαό, μόλις τριών εκατομμυρίων, κλειδωμένο κάτω από τη «φωτιά» δύο πολύ πιο ισχυρών κρατών; Είναι πραγματικά λογικό, να αφήνουμε στα χέρια μερικών χιλιάδων νεαρών ανδρών, να σταματήσουν τον φασιστικό ιμπεριαλισμό των Τουρκο-αζέρων; Προκαλεί πραγματική έκπληξη, το γεγονός, ότι η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται τόσο αργά για ζητήματα που αφορούν την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.
Αντί να αφορά ένα επεισόδιο παγκόσμιας κλίμακας μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, αφορά την ενεργοποίηση του παν-τουρκικού σχεδίου που ξεκίνησε το 1915 με τους Νέους Τούρκους (εθνικιστικό πολιτικό κίνημα), οι οποίοι ενέπνευσαν τη σύγχρονη Τουρκία υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Αυτή η προοπτική χρησιμοποιείται από τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας και να προσλάβει μισθοφόρους».