Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των θετικών τεστ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των θετικών τεστ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι είναι πρώιμο ακόμη για γενικεύσεις, συνιστώντας ψυχραιμία και υπομονή, μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ σήμερα, για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τα ποσοστά

29.10.2020 | 13:38

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Κοντά ή και πάνω από 10% των τεστ κορoνοϊού, που γίνονται αυτή την ώρα και μέχρι τις 20:00 το βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης, βγαίνουν θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr. Το ποσοστό είναι εξαιρετικά υψηλό και οι αρμόδιοι θεωρούν ότι είναι πρώιμο ακόμη για γενικεύσεις, συνιστώντας ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ σήμερα, για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη προσομοιάζει με την εικόνα που παρουσίασαν οι Σέρρες, όταν την πρώτη μέρα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν τεστ στην κεντρική πλατεία και το ποσοστό των θετικών έφτανε επίσης στο 10%. Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο «κόκκινο» (επίπεδο επιτήρησης 4) ο νομός Σερρών. Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως τα σημερινά τεστ για να πάρει αποφάσεις, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την είσοδο του νομού στο «κόκκινο».

Eάν παραμείνει το ποσοστό σε τόσο υψηλό επίπεδο, η κατάσταση θα είναι τραγική και ο κόκκινος συναγερμός θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς των προηγούμενων ημερών και μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των θετικών στον ιό τεστ που ανέμεναν οι αρμόδιοι δεν ξεπερνούσε το 3%-5%. Με το 10%, τα απόλυτα νούμερα των κρουσμάτων θα ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προσβλέψεις.

 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δερμιτζάκης

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμη φορά ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για την πορεία της πανδημίας  του κορονοϊού στη χώρα μας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να γίνουμε Ιταλία, εάν δεν προσέξουμε». Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τεράστια ανηφόρα μπροστά μας, μία ανοδική πορεία» και πρόσθεσε με νόημα ότι είμαστε δύο εβδομάδες πίσω από αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ισπανία και την Ιταλία. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, είπε ότι τα rapid test που γίνονται σήμερα στην πόλη είναι άχρηστα και λάθος. Εξήγησε ότι είναι καλύτερο αυτά τα τεστ να κατευθυνθούν σε χώρους νέων, ώστε να συγκρατηθούν οι ασυμπτωματικοί ή να γίνουν σε πράσινες και κίτρινες περιοχές για να περιοριστεί η πανδημία.

«Το τι γίνεται ή τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το ξέρουμε, είναι κόκκινη, δεν αλλάζει η πολιτική μας εκεί, το θέμα είναι να προλάβουμε άλλες περιοχές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στο λοκντάουν ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι μπορούμε να το αποφύγουμε και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μία οριζόντια καραντίνα. Όπως είπε πάντως το τελευταίο κριτήριο μπορεί να είναι το σύστημα υγείας, καθώς δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να φτάσει αυτό στα όριά του, αλλά να εκτιμήσουμε τις απώλειες που μπορεί αν έχουμε στο μεταξύ. Για το εάν θα κάνουμε γιορτές, δήλωσε ότι ο καθένας θα είναι με την οικογένειά του και ίσως να είναι και ανοιχτά τα καταστήματα. Όσον αφορά στο εμβόλιο σημείωσε ότι από τον Γενάρη πιθανόν να έχουμε κάποιες ποσότητες για τις πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά πρόκειται για μία μακρά διαδικασία.

«2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο»

Τις ανησυχίες των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα επιβεβαίωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως το Σαββατοκύριακο έως και 2.000 κρούσματα. Μιλώντας στο Mega ο κ. Γώγος, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη. «Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά».

Μια από τις περιοχές που πλήττεται βαρύτατα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση στην πόλη δεν είναι καλή. Τα εκατοντάδες κρούσματα πιέζουν το σύστημα υγείας, καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αναφοράς Covid-19 για τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η πόλη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».

Exit mobile version