Μονή της Χώρας τζαμί: Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για Παρασκευή προσευχή 72 χρόνια μετά την τελευταία θρησκευτική λειτουργία στο μνημείο
Μονή της Χώρας τζαμί: Την αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή προσευχής στη Μονή της Χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στην συνέχιση των προετοιμασιών.
Η Μονή της Χώρας είναι το επόμενο -μετά την Αγία Σοφία- εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας που πρόκειται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του ως μουσουλμανικό τέμενος, με την παρουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να παραμένει ερωτηματικό, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Ayasofya Camii'nden sonra müzeden ibadethaneye dönüştürülen Kariye Camii 30 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı Cuma namazıyla ibadete açılacak. Cami’deki mozaikleri kapatacak olan perdeleme sistemi de hazır hale getirildi. pic.twitter.com/l1XamMgDzm
— TGRT HABER (@tgrthabertv) October 29, 2020
Η ανακοίνωση της Diyuanet
Η ανακοίνωση της Diyuanet για τη Μονή της Χώρας, Καριγιέ Τζαμί όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, δεν διευκρινίζει πότε θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια- μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καταργηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου. «Το τζαμί Καριγιέ στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει ως λατρευτικός χώρος μετά από 72 χρόνια για την προσευχή της Παρασκευής στις 30 Οκτωβρίου. Το τζαμί θα συναντήσει το κοινό του. Είθε ο Αλλάχ να ακούει τις προσευχές στο τζαμί για πολύ», είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Τα πολύτιμα χριστιανικά ψηφιδωτά θα καλύπτονται με «κουρτίνα» τις ώρες της προσευχής, ενώ τοποθετήθηκε και σύστημα ήχου, ενώ τα χαλιά που τοποθετήθηκαν στο μαρμάρινο δάπεδο είναι χρώματος τιρκουάζ, ίδια με αυτά της Αγίας Σοφίας. H Μονή της Χώρας ήταν ορθόδοξο μοναστήρι κατά τη βυζαντινή περίοδο, με μοναδικά ψηφιδωτά. Μετατράπηκε σε τέμενος τον 16ο αιώνα, ενώ από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο. Με απόφαση του Ανωτάτου τουρκικού Δικαστηρίου το 2019 κυβερνητική απόφαση μετατράπηκε και πάλι σε τέμενος τον περασμένο Αύγουστο.