Σεισμός στη Σάμο: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με σεισμό στη Σάμο, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, «είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα».
Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».
Γκανάς: Προκλήθηκε μικρό τσουνάμι – Έντονοι μετασεισμοί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες
Δηλώσεις για τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε τη Σάμο, τη Χίο, τα τουρκικά παράλια και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα έκανε πριν από λίγο ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς. Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η κύρια ωστόσο θα υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Όπως συμπλήρωσε από την δόνηση προκλήθηκε μικρό τσουνάμι το οποίο έκανε τη θάλασσα να βγει στη στεριά στη Σάμο. Τέλος στην ερώτηση γιατί η Τουρκία είχε τόσες καταστροφές, κυρίως στη Σμύρνη, ο κ. Γκανάς απάντησε ότι η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων στη γειτονική χώρα δεν είναι σε υψηλά επίπεδα.
«Ήταν ο κύριος σεισμός» λέει ο Άκης Τσελέντης
Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.