Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικό μαραθώνιο στις τουρκικές κινήσεις επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ωθεί την ελληνική κυβέρνηση σε ενίσχυση του διπλωματικού της οπλοστασίου σε όλα τα επίπεδα.
Άλλωστε, η περίοδος μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν εκ νέου για να συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Αθήνα αναμένει να δει «τον δρόμο που θα επιλέξει η Άγκυρα», όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.
Στην Αθήνα, πάντως, η κυβέρνηση βλέπει με ιδιαίτερη προσοχή την αλλαγή κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, ειδικά μετά τη μετωπική σύγκρουση Μακρόν-Ερντογάν και την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφράσει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του προς το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όλες τις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα
Άλλωστε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρουσε τις κατηγορίες Τσίπρα περί αδράνειας στην εξωτερική πολιτική, παραθέτοντας όλες τις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πέτυχε να μετατρέψει μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκικό ζήτημα. «Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους έξι μήνες, κ. Τσίπρα; Πού ζείτε επιτέλους;
Δεν έχετε καταλάβει ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά ή τουρκοκυπριακή διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε πια συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής, που θέτουν ένα ξεκάθαρο χρονικό όριο στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο; Χρονικό όριο στο οποίο, εάν η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αυτή τη στάση, μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις εναντίον της;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και στη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία.
Το ζήτημα με τα δώδεκα μίλια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και την κυβερνητική θέση αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τα έξι και τα δώδεκα ναυτικά μίλια, τονίζοντας ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. «Γνωρίζετε επίσης, επειδή διατελέσατε πρωθυπουργός, ότι υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10 μίλια. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται.
Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη. Τα γνωρίζετε όλα αυτά διότι διατελέσατε πρωθυπουργός, να είστε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μια λογική, η οποία παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.