Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Ανακοινώνει τα μέτρα και αναχωρεί για Σάμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Ανακοινώνει τα μέτρα και αναχωρεί για Σάμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό

31.10.2020 | 11:01

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να μεταδοθεί το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο θα ανακοινωθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα. Το πρωθυπουργικό μήνυμα μεταδοθεί στις 12:00.  Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι το διάγγελμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί. Ωστόσο, λόγω των αλλεπάλληλων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο προγραμματισμός άλλαξε.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στη Σάμο, για να διαπιστώσει τις ζημιές από το σεισμό και να βρεθεί κοντά στους πληγέντες.

Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό

Νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού θα ανακοινώσει έως τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του που ήταν να πραγματοποιηθεί χθες Παρασκευή, αλλά λόγω του μεγάλου σεισμού στη Σάμο, θα πραγματοποιεί σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πως η δέσμη μέτρων στήριξης θα επιμηκυνθεί έως το τέλος του έτους για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού θα παραταθεί το δικαίωμα της αναστολής σύμβασης και της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα επεκτείνεται οριζόντια σε όλη την επικράτεια η τηλεργασία. Το συγκεκριμένο επιτυχημένο μέτρο θα αποτελέσει έναν από τα βασικά όπλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει δηλώσει ότι απουσιάζει από τον χώρο του Εργατικού Δικαίου ένα σαφές πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εργασία η οποία, όπως έχει σημειώσει, «ήρθε για να μείνει». Θα το νομοθετήσουμε στο μεγάλο νομοσχέδιο της εργασιακής μεταρρύθμισης, είχε δηλώσει ο κ. Βρούτσης.

Γενική αρχή των σχεδιασμών το υπουργείου Εργασίας είναι η εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για όσο διάστημα παρουσιάζονται πολλά νέα κρούσματα.

Τι θα προβλέπει ο νόμος για την τηλεργασία

Οι βασικές αρχές της τηλεργασίας, όπως θα διατυπωθούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι εξής: Η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με μεταγενέστερη συμφωνία. Κατ’ εξαίρεση για λόγους δημόσιας υγείας ή σε περίπτωση κινδύνου υγείας του εργαζόμενου, ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργαζομένου για τηλεργασία, εκτός κι αν αδυνατεί για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργαζόμενο.

Όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη.

Εντός 8 ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως προς τον εργαζόμενο το πλαίσιο βάσει του οποίου θα παρέχει τις υπηρεσίες του, όπως το ωράριο εργασίας, τον τρόπο υπολογισμού και την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία (κόστος τηλεπικοινωνιών, τον εξοπλισμό και τη συντήρησή του).

Το πρόσθετο αυτό κόστος, το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί σε σταθερό ποσό που να υπερκαλύπτει το πραγματικό, καλύπτει ο εργοδότης σε μηνιαία βάση, δεν θα αποτελεί αποδοχές, αλλά κάλυψη λειτουργικών δαπανών και φυσικά δεν θα υπόκειται σε φόρο ή εισφορές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ισχύουν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Εντός του 8ημέρου από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως προς τον εργαζόμενο τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να ανήκει είτε στην επιχείρηση είτε στον εργαζόμενο.

Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Αν ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον απαραίτητο εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης ή το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ο εργοδότης ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το Διαδίκτυο και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους.

Συμφωνείται η τηλε-ετοιμότητα του εργαζόμενου, τα χρονικά όρια αυτής και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του τηλεργαζομένου.

Συμφωνείται και τηρείται η προστασία των επαγγελματικών δεδομένων, καθώς και των προσωπικών δεδομένων του τηλεργαζομένου.

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης και εν γένει τη σύμβαση εργασίας του τηλεργαζομένου ως πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης, αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία.

Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ιδίως σχετικώς με τον όγκο εργασίας, τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης, τις τυχόν επιβραβεύσεις, την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην επιχείρηση, την κατάρτιση και επαγγελματική τους εξέλιξη, τη συμμετοχή σε σωματεία, τη συνδικαλιστική τους δράση και την απρόσκοπτη και εμπιστευτική επικοινωνία τους με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.

Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου.

Απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου.

Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού.

Exit mobile version