Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/11: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/11: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/11: Εννέα θάνατοι - 91 κρούσματα συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/11: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. 4137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Τα 2.000 κρούσματα γίνονται εύκολα 4.000- Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για τα μέτρα

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση βρίσκεται σε τροχιά κλιμάκωσης και τα 2.000 κρούσματα μπορούν εύκολα να γίνουν 4.000. Πώς κρίνουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησε στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δίνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία και κατά πόσο θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα στον περιορισμό της.

Όπως είπε, σημασία δεν έχει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζουμε. «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε –εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα» προειδοποίησε.

Έπρεπε από νωρίτερα να εφαρμόσουμε το μάσκα παντού

Στο ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας παντού, απάντησε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που είχαν να κάνουν με τον προβληματισμό σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. Τις αποφάσεις πάντως, όπως διευκρίνισε, τις λαμβάνει η πολιτεία κατόπιν εισηγήσεων. «Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000 κρούσματα. Και αυτό δεν είναι τρομολαγνεία, αλλά πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ανέφερε ότι η τήρηση των μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα κρίνει είτε την παράταση και κλιμάκωση τους, είτε την αποκλιμάκωσή τους.

«Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής. Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι μπορεί να δούμε αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε» τόνισε.

Έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα τα μέτρα

Δεν λείπουν μάλιστα και οι επιστήμονες που τονίζουν ότι έπρεπε να είχαν αποφασιστεί νωρίτερα τα μέτρα. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το λοκντάουν θα κρατήσει παραπάνω».

Εξήγησε ότι στη χώρα μας πήραμε τρία πακέτα μέτρων. «Τα προπροηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που θα τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες» σχολίασε.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να φτάσουν και τις 3.000, και παραπάνω, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για φυσιολογική πορεία. «Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα 1 μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» δήλωσε. «Έχουμε πάντως ένα καλό πακέτο μέτρων πρόσθεσε.

«Οι προβλέψεις για τα κρούσματα του κορωνοϊού κινούνται ταχύτερα από ότι ήταν αναμενόμενο, θα έχουμε μια κλιμάκωση από ότι φαίνεται, το ίδιο δείχνουν οι αριθμοί. Θα συνεχίσει να ανεβαίνει ο αριθμός. Εύχομαι να βγω λανθασμένος σε αυτή την εκτίμηση αλλά θα συνεχίσει να ανεβαίνει» σχολίασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στον Αnt1.

H καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Χαρακτηριστική, για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας είναι η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με την οποία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων δεν υπάρχουν κενές κλίνες και οι ασθενείς διακομιζονται σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σε μια ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας πριν από το lockdown ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα από την Τρίτη και για ένα μήνα σε γενικές γραμμές προβλέπει:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.

Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.

Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.

Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

Επιπλέον, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας αλλάζει και πλέον έχει 2 επίπεδα από τα 4 που προβλέπονταν μέχρι τώρα.

Το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο «Επίπεδο Α’ – επιτήρησης (κίτρινο)» και αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο «Επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)».

Έτσι, η κατάταξη των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα και με την αρμόδια για τον Χάρτη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:

Στο «Επίπεδο Α-Επιτήρησης (κίτρινο)» κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Στο «Επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)» κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:

Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις