Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λοκντάουν Αττική – Πέτσας: Διαψεύδει τα σενάρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοκντάουν Αττική – Πέτσας: Διαψεύδει τα σενάρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Λοκντάουν Αττική - Πέτσας: Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Λοκντάουν Αττική – Πέτσας: Σε νέα διάψευση των σεναρίων για άμεσο lockdown στην Αττική προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Όταν ρωτήθηκε αν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική η απάντησή του ήταν «Όχι». Στην Αττική διαπιστώνεται επίσης μια αύξηση κρουσμάτων η οποία δεν είναι εκθετική όπως ήταν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, ανέφερε ο κ. Πέτσας. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορονοϊού ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα».

Βατόπουλος: 15 ημέρες το lockdown, αν γίνει

Στην ανάγκη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για ενδεχόμενο lockdown αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος κριτήριο για μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ. «Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται» υποστήριξε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κατά τον κ. Βατόπουλο η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Όσον αφορά, τέλος, στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι θα περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες, προκειμένου να δουν την πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα. Πολλά θα κριθούν από το αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα, καθώς, αν τα κρούσματα δεν σταθεροποιηθούν ή ακόμα και δεν πέσουν, αλλά ακολουθήσουν ανοδική πορεία, πιέζοντας και τις ΜΕΘ, τότε το γενικό κλείσιμο της Αττικής δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από τις τοποθετήσεις των ειδικών φαίνεται είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «ανάχωμα» αποφυγής του γενικού λουκέτου.

Λινού: Να συνταγογραφούνται τα τεστ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τόνισε πως πρέπει να γίνονται συνεχώς σε τεστ σε μονάδες που έχουν συγχρωτισμό
Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο γενικό lockdown, πρέπει να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα, τόνισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες να είναι τα μέτρα εφικτά και αποδεκτά.

Εφικτά θα γίνουν μόνο αν γίνουν εύκολα. Δηλαδή, όπως είπε η κ. Λινού, να συνταγογραφούνται όλα τα τεστ να δώσουμε το περιθώριο να μπορεί να κάνει και ο εργαζόμενος στο μεροκάματο, να καλύπτονται τα οικονομικά έξοδα. Επίσης, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις με αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με οποιόνδήποτε τρόπο, όπως νέα λεωφορεία ή κουπόνια. Να γίνονται συνεχώς τεστ σε μονάδες που έχουν συγχρωτισμό όπως, οι φυλακές, η αστυνομία, ο στρατός αλλά και οι ευαίσθητες δομές όπως οι καταυλισμοί Ρομά και προσφύγων.

Αποδεκτά θα πρέπει να γίνουν από όλους. Ακόμη και σε όσους είναι επιφυλακτικοί ή αρνητές, θα πρέπει να προσεγγιστούν με σωστό τρόπο ώστε να πειστεί ακόμα και ο τελευταίος. Αυτό θα γίνει με σωστή επικοινωνία των μέτρων.

Για την κατάσταση στην Αττική, η κ. Λινού, εξήγησε ότι δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα. Και ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μελέτες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός τεστ αλλά και σχεδιασμού.

Τόνισε επίσης, πως δεν πρέπει να φτάσει στα όρια της εξουθένωσης το προσωπικό στο ΕΣΥ. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και να βρεθεί τρόπος να μην επιβαρυνθεί η υγεία του προσωπικού είτε σωματική είτε ψυχική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις