Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος ΥΠΕΞ Συμβουλίου Ευρώπης: Απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΥΠΕΞ Συμβουλίου Ευρώπης: Απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός

Σύνοδος ΥΠΕΞ Συμβουλίου Ευρώπης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην εποχή της πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 130ης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σύνοδος ΥΠΕΞ Συμβουλίου Ευρώπης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην εποχή της πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 130ης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία φιλοξενείται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών. «Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και κατά τους προηγούμενους μήνες η Ευρώπη κλήθηκε να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είχε ποτέ ξανά αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Στο πώς να διαχειριστούμε μια άνευ προηγουμένου, φονική και δυστυχώς συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας», ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε επίσης ότι τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καταβάλλουν παράλληλα προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα fake news που αφορούν στην κρίση του κορωνοϊού και να δώσουν αναλογικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, χωρίς να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βαρβιτσιώτης: Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι η απάντηση στην πρόκληση της πανδημίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την αρχή της πανδημίας, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την έναρξη των εργασιών της 130ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

Κατά την Υπουργική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, αναμένεται να εκδοθεί Κείμενο Διακήρυξης σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας. Επίσης, θα ανακοινωθεί η ίδρυση του Παρατηρητηρίου της Ιστορίας. Η Διακήρυξη των Αθηνών συμπίπτει μάλιστα χρονικά με την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η ελληνική Προεδρία επένδυσε πολλή δουλειά στην προετοιμασία, επεξεργασία και υιοθέτηση ενός ισχυρού πολιτικού κειμένου, προκειμένου να ανανεώσει τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ορίζεται στην ΕΣΔΑ», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και τόνισε την ανάγκη ότι τα μέτρα που επιβάλλονται πρέπει να είναι προσωρινά, αναλογικά, με βάση την αρχή της αναγκαιότητας και υπό συνεχή επανεξέταση.

Ιδιαίτερη σημασία σε ειδικές κοινωνικές ομάδες

Ιδιαίτερη σημασία, ανέφερε ο κ.Βαρβιτσιώτης, θα πρέπει να δοθεί σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες και οι Ρομά.

Όμως, παρότι τα υπόλοιπα 45 μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά και εποικοδομητικά στην πρόταση της Ελλάδας για τη Διακήρυξη των Αθηνών, η Ουγγαρία τελικά δεν έδωσε συναίνεση και δεν ήταν εφική η ομοφωνία των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Λυπάμαι βαθιά που δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση και από τα 47 κράτη μέλη σε αυτήν τη Διακήρυξη, μετά από αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή από ένα κράτος μέλος. Αν και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη επέδειξαν την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να γίνουν συμβιβασμοί όταν χρειάστηκε, ώστε η Διακήρυξη να μπορεί να εγκριθεί, φαίνεται ότι ένα κράτος μέλος δεν συμμερίζεται την ίδια πολιτική δέσμευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η ‘Διακήρυξη των Αθηνών’ έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για ολοκληρωμένη αντίδραση σε αυτήν την κρίση και επεσήμανε την ανάγκη από εδώ από την Αθήνα, την πόλη που πριν από 2.500 χρόνια επλήγη από μια άλλη πανδημία, να υπογραμμιστεί «αυτό που έχει αποφασιστεί παγκοσμίως: ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι στην κορυφή της προτεραιότητάς μας και να εγγυηθούμε την υγεία κάθε πολίτη που διαμένει στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Σήμερα, που γιορτάζουμε τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε πού βρισκόμαστε 70 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης και, ακόμη πιο σημαντικό, πώς βλέπουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο μέλλον, 70 χρόνια από τώρα», τόνισε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε ακόμη μήνυμα στήριξης στην Αυστρία και τη Γαλλία για τις πρόσφατες επιθέσεις, οι οποίες -όπως τόνισε- «δεν θα κάνουν την Ευρώπη να υποχωρήσει από τις αξίες της».

Αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο διαδικτυακά (e-Chairmanship), λόγω της πανδημίας. Η ελληνική Προεδρία, εκτός από τη σημερινή Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, διοργάνωσε τρεις ακόμη υπουργικές συναντήσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις