Lockdown Ελλάδα: «Ελπίζω ότι αυτό το lockdown θα εφαρμοστεί σωστά από τους πολίτες και θα δοθεί προσοχή στους ανθρώπους που έχουν οικονομικά δυσκολία να το εφαρμόσουν και ότι θα γίνουν οι μελέτες πεδίου σε τυχαίο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ώστε να ξέρουμε τι γίνεται πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η εκτίμηση της κ. Λινού για τα κρούσματα που θα εντοπιστούν τις επόμενες είναι ότι θα αυξηθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα καθώς πρόκειται για πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί. Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει η πιθανότητα να βλέπουμε αύξηση τις επόμενες δέκα μέρες αλλά μετά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται.
Όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ η κ. Λινού πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα.
«Οι γιατροί μας είναι ικανοί και οι υποδομές αντέχουν. Αυτό που με ανησυχεί είναι το burn out των γιατρών υγείας» τόνισε η ίδια.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να διαγνώσουμε αν κάποιος υγειονομικούς έχει υποστεί περισσότερη πίεση από όση μπορεί να αντέξει, άρα κινδυνεύει ψυχολογικά και να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τον ίδιο και την οικογένεια του» κατέληξε η καθηγήτρια.
«Παραλύει» το Σύστημα Υγείας – Στα όρια τους τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη
Το πιεσμένο Σύστημα Υγείας ήταν από τους παράγοντες που οδήγησαν τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση στην επιβολή του καθολικού lockdown.
Στη Θεσσαλονίκη οι νοσηλείες αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή 105 νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα κορωνοϊού, κυρίως πνευμονίες και 60 στο Παπανικολάου.
105 νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο, 57 από τους οποίους εισήχθησαν χθες και 56 στο Παπαγεωργίου.
Στη Θεσσαλονίκη από τις 102 κλίνες είναι κατειλημμένες οι 72 και υπάρχουν 29 κενές.
Το σύστημα έχει αντοχές αλλά δεν πρέπει να τις εξαντλήσουμε.